Een tweede lichtje door gerecycled kaarsvet. Foto: PR
Een tweede lichtje door gerecycled kaarsvet. Foto: PR

Het tweede lichtje

Algemeen

STEENDEREN – Een juiste benaming voor de workshop die door een 18-tal gasten van de Zonnebloem-afdeling Steenderen werd gevolgd. Zij maakten onder leiding van Marjan van Dijk uit Ruinerwold van gerecycled kaarsvet ieder een mozaïek-kaars.

De tafels in het café van ontmoetingscentrum De Kei werden voorzien van vetvrij papier; een mal voor de te maken kaars erop en op de diverse tafels bakken met in blokjes gesneden kaarsvet in allerlei kleuren. De deelneemsters kregen naald en draad om de mal van een lont te voorzien. Vervolgens stapelden zij kleinere en grotere blokjes kaarsvet in de mal, ieder naar de eigen voorkeur voor kleuren. Was de mal vol gestapeld, dan werd er voor de samenhang van de gekleurde blokjes gesmolten wit kaarsvet over heen gegoten.

Om dat de gelegenheid te geven te stollen vertelde Marjan over het recyclen van kaarsvet, een tijdrovend proces. Van allerlei kanten krijgt zij restjes kaarsvet, sorteert die op kleur of mengt ze juist om een nieuwe kleur te krijgen, verhit die restjes en laat ze afkoelen op een bakplaat om vervolgens in blokjes te snijden. Voor de samenhang daarvan gebruikt zij het vet van kaarsen die zij van restaurants krijgt. Een eenmaal aangestoken kaars wordt daar, al dan niet opgebrand, vervangen.

Het kostte enige voorbereiding maar dan staat er ook wat: een uitstalling van kaarsen, gesorteerd op kleur, die Marjan eerder zelf maakte. De deelnemers aan de workshop kregen de gelegenheid om een cadeautje voor een ander aan te schaffen. Na een gezellige middag gingen die cadeautjes en de zelfgemaakte kaars mee naar huis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant