De soos is nog altijd een gezellig samenzijn voor dames en heren. Foto: Joop Brugman
De soos is nog altijd een gezellig samenzijn voor dames en heren. Foto: Joop Brugman

Vijftigjarig KBO-PCOB jubileum wordt gevierd in thuishaven Leemreis

Algemeen

HENGELO – Vijftig jaar KBO Hengelo wordt gevierd. Op 7 oktober geeft de jubilaris een receptie in Hotel Leemreis voor leden, genodigden en andere belangstellenden. Voorzitter van de KBO-PCOB Hengelo Hein Meurs vertelt met penningmeester Herman Gosselink en feestcommissielid Joop Klooken over het aanstaande jubileumfeest.

Door Liesbeth Spaansen

"De landelijke organisaties Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) met Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) werken sinds 2016 samen," vertelt Hein Meurs. "In Hengelo zijn we vrij snel, vanaf begin 2017 opgetrokken als KBO-PCOB. In Bronckhorst werken we via het Seniorenconvent toch al samen. We vieren nu dus samen het jubileum, al is alleen de KBO Hengelo vijftig jaar."
De KBO in Hengelo werd in 1968 opgericht, het jaar dat pastoor Reckers naar Hengelo kwam. Zijn visie: hij dacht dat er na een aantal jaren geen priesters meer zouden zijn en wilde dat het geloof doorgezet werd. Daarom bedacht hij een soos om de sociale samenhang in de gemeenschap te bevorderen. Deze ouderengroep 'Altijd Welkom' trof elkaar in Zaal Michels 'Het Averenck'. Op 17 mei 1983 sloot de groep aan bij de landelijke KBO.
Na de sluiting van Zaal Michels in 1994 konden de bijeenkomsten gehouden worden in de zaal van Hotel Leemreis. "En dat is nog altijd ons stamlokaal en thuishaven."

KBO-PCOB biedt verschillende activiteiten. De soos met bingo en kaarten is er nog altijd. Daarnaast kunnen ouderen meer bewegen bij de gymclub, zijn er de leesclubs, een handwerkclub en een museumclub. Jaarlijks is er een dagje uit en een kerstmiddag.

Ging het vele jaren om het onderhouden van de sociale contacten, inmiddels is het accent verlegd naar belangenbehartiging, met vijf speerpunten: zorg en wonen, veiligheid, koopkracht, digitalisering en zingeving. "Mensen worden doelbewust lid. Ze kunnen dan om hulp vragen voor hun belasting- of andere aangiften, het invullen van formulieren richting gemeente, woningcorporaties of het sociaal domein," aldus Hein. "Ook de ouderenadviseur kan worden benaderd, deze is voor meerdere KBO's aanspreekbaar."
Veel mensen zijn langer gezond, vitaler en mobieler. Zij voelen zich niet geroepen lid te worden van een ouderenbond. Digitalisering maakt het wél aantrekkelijk. "Senioren vallen buiten de boot, door allerlei regels van organisaties. Bijvoorbeeld over huursubsidies en andere toeslagen, bankverkeer, ziektekosten. Er wordt niet gevraagd of ouderen daarin mee kunnen. De KBO-PCOB biedt daarom hulpverlening, maar we willen de ouderen ook deskundig maken, bijvoorbeeld met het omgaan met computer of iPad."

Jubileumfeest op 7 oktober
Joop Klooken vormt samen met Joop Brugman, Jo van Aken en Marijke Arnold de jubileumcommissie. "Tijdens de zondagse viering om 9.30 uur in de Willibrordkerk, voorgegaan door Gerrie Spekkink, wordt aandacht besteed aan het jubileum van de KBO-PCOB. Daarna is er van 11.00 tot 13.00 uur een receptie voor leden en partners en genodigden bij Hotel Leemreis."
Muzikaal wordt het feest opgeluisterd door de zussen Liesbeth, Petra en Céciel en broer Frans Hilderink. Ook wordt beeldmateriaal van vijftig jaar KBO getoond, van activiteiten van vroeger maar ook veel van nu. De leden besluiten het feest met een gezamenlijke, feestelijke lunch.


www.kbo-pcob-hengelo-gld.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant