Ma Waenink opent in 1978 Disco De Zwaan onder toeziend oog van Wim Wieggers, Harrie Waenink, Frans Schwartz, Dick Harbers en Eddo Köhler. Boven staan Willy Hermans, Jan Arends en Hans Huinink. Foto: PR
Ma Waenink opent in 1978 Disco De Zwaan onder toeziend oog van Wim Wieggers, Harrie Waenink, Frans Schwartz, Dick Harbers en Eddo Köhler. Boven staan Willy Hermans, Jan Arends en Hans Huinink. Foto: PR Foto: Picasa

Disco De Zwaan bestaat 40 jaar

Algemeen

HENGELO - In 1978 opende Disco De Zwaan de deuren. Veertig later bestaat de uitgaansgelegenheid in het centrum van Hengelo Gld. nog steeds en dat mag best een unicum heten, omdat veel discotheken in andere plaatsen zijn verdwenen. Uitbaters Rudi Jansen en Harrie Waenink gaan het jubileum vieren met speciale avonden en blikken terug op 40 enerverende jaren.

Door Willy Hermans

De opening vond plaats op 18 augustus 1978. Ma Waenink knipte het lint door en daarmee braken voor Harrie Waenink andere tijden aan. Twee jaar eerder was vader Reint overleden, waarna Harrie, die als bakker in Doetinchem werkte, de zaak overnam. Hij investeerde flink: het oude woonhuis werd afgebroken en in de kelder van het nieuwe huis kwam de discobar.
De 69-jarige Harrie vertelt: "Hengelo was door Concordia erg in trek in de jaren '70 en overal werden discotheken geopend, zodat het een logische stap was. We openden in augustus, al was het tijdens de kermis al wel open, maar toen hadden we alleen een tap en muziek. Het tuinfeest bestond al sinds 1972 toen het bier nog gekoeld werd in teiltjes.
In 1980 kreeg ook het café een facelift. Harrie was inmiddels gestopt als bakker: "Het waren gouden tijden. De discotheek zat elke avond van het weekend met 200 bezoekers bomvol en in de begintijd ook op zondagmiddag. Bussen vol uit omliggende dorpen kwamen naar ons toe.
Af en toe gebeurde er wel eens wat, zodat we al snel een uitsmijter in dienst namen. Steven Visser was de eerste, hij had eerder bij The Talk of the Town in Doetinchem aan de deur gestaan. Hij heeft dat heel lang gedaan. De buurt ondervond wel eens overlast door lawaai of rondhangende jongeren. Kerkgangers vonden op zondagmorgen wel eens een flesje bier, zodat we ook een buitenwacht instelden."
Wim Wieggers regelde het personeel in 'Bar Diskotheek De Zwaan', zoals op de bekende sticker stond. Nadat hij met Eddo Köhler naar Friesland trok namen Hannie en Angeline Kroesen het over. Ook Dick Harbers, Eddo Köhler, Willy Hermans, Hans Huinink en Jan Arends waren mannen van het eerste uur. De eerste diskjockeys waren Frans Schwartz en Eddie de Gier, die nog singles op vinyl draaiden. Later stonden ook Harold Viets, Ton ten Barge en Richard Martens achter de draaitafel.

Al snel werd de discobar te klein. In 1986 was er een grondige verbouwing en gingen toiletgroep en garderobe naar boven. Gastoptredens waren er o.a. van Marga Bult, Henk Westbroek, Erik de Zwart en Jeroen van Inkel. Het optreden van Frankie Hurricane beviel Harrie minder: "Hij was deejay in Bill's Bar uit Markelo. Aan het eind van de avond had hij de boxen opgeblazen en het mengpaneel was naar de knoppen. We noemden hem Frankie Onbenul."
Evert Ligtlee, beter bekend als Evert van de Pik, deed de garderobe, hielp als uitsmijter en deed allerlei klusjes.
Rudi Jansen weet van die beginperiode niet veel meer. "Ik moest op zondagmiddag binnenblijven, want soms reden jongeren op hun Zündapp via de veemarkt de tuin in."
In de jaren 90 daalde het bezoek. De zondagmiddag ging er van af, ook zondagsavonds werd het rustiger. De regels werden strenger, de leeftijd voor alcohol ging omhoog. Veel discotheken sloten, maar Disco De Zwaan bestaat inmiddels al 40 jaar.
Er is wel veel veranderd, vertelt Rudi: "Alleen de muziek al. Vroeger veel rock en Top 40-muziek, nu hip-hop, house, dance en feestmuziek. Ook Nederlandstalig is erg populair, 20 jaar geleden hoefde je daar niet mee aan te komen. Als diskjockey draaiden Dion Wolf, Tim de Jong en Peter Hoebink en Martiel en nu meestal Roy Wolsheumer. Tegenwoordig hebben we een beveiligingsbedrijf in dienst, bezoekers moeten zich legitimeren, jongeren onder de 18 krijgen een polsbandje.
We zijn nu in de periode oktober-mei om de twee weken open op zaterdagavond en dat bevalt goed. Het is vooral voor de jeugd van 16 tot een jaar of 22. In het café heb je een ouder publiek, maar het is belangrijk ook de jongeren aan het dorp te binden, anders ben je ze kwijt. Het is een mooie opstap. De bar is niet zo groot, zodat het al gauw gezellig is. Er komen ook steeds meer feesten en partijen, daarvoor is het prima geschikt."

Momenteel is er weer een renovatie van de discotheek. Nieuwe kleuren, nieuwe apparatuur. Op tijd klaar voor de viering van het jubileum, verdeeld over meerdere avonden. De eerste is voor de 50-plussers op zaterdag 6 oktober, gevolgd door avonden voor 40-plussers en 30-plussers. "Dan komen de echte verhalen pas los", belooft Harrie Waenink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant