Team Old Bekveld bleef ongeslagen en won de eerste prijs. Foto: Leo van Dam
Team Old Bekveld bleef ongeslagen en won de eerste prijs. Foto: Leo van Dam

Heroïek, humor en een jubileumfeestje

Algemeen

Bronckhorster Touwtrek Toernooi 2018

BEKVELD – Het Bronckhorster Touwtrektoernooi stond zondag 16 september op het programma van de vijftigjarige Touwtrekvereniging (Ttv) Bekveld. Vanwege dit jubileum deed voor deze gelegenheid ook een team van oud-kampioenen, genaamd Old Bekveld mee. En dit team bleef ongeslagen en won met glans de eerste prijs.

Tot het jaar 1920 mocht het touwtrekken zich nog Olympische sport noemen. Het is zeker niet onwaarschijnlijk dat de Achterhoekse hang naar tradities een rol vervulde in de heropleving van deze sport. Dat in het Hengelse Bekveld en met Peter Berenpas als promotor en gastverlener de touwtreksport zich op een grote opleving mocht verheugen, is niet alleen noemenswaardig maar ook reden voor trots. Een trots die ieder jaar weer het Bronckhorster Touwtrektoernooi oplevert.

Zondag 16 september wierpen verscheidene gelegenheidsteams zich in de strijd. Er is waarschijnlijk geen sport te vinden waar de tegenstanders ondanks de heroïek en de krachtpatserij elkaar zo sympathiek behagen als in de touwtreksport. Wederzijdse waardering behoort tot het sportieve gentlemen's agreement.
Het team Old Bekveld, bestaande uit touwtrekcoryfeeën van weleer en in nationale en internationale competities bepaald geen onbekenden, trok in het toernooi 2018 ongeslagen aan het langste eind. Zij lieten zien dat deze tak van sport niet alleen om kracht gaat, maar dat tactiek, raffinement, psychologisch inzicht en een gezonde dosis discipline bepalend kunnen zijn. Allen ruim boven de 50 levensjaren, stonden er als frisse jongens hun tegenstanders te verwonderen.

Sport mag dan verbroederen, een feestje daarna geeft de verbroedering extra glans en plezier. Met het optreden van The Dudes of Hengel (Mark Oldenhave en Patrick Garritsen) die met opzwepende countryrock de sportiviteit naar feestniveau tilde werd het een onvergetelijke zondag.

Nieuwsgierig geworden, kom dan een keertje vrijblijvend kijken naar de trainingsavonden van de Ttv Bekveld en zie hoe sport naast inspannend ook gezellig kan zijn. Stuur voor meer informatie een berichtje via de facebookpagina Ttv Bekveld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant