Het Willibrorduskoor in Hengelo viert 50-jarig jubileum. Foto: Dhr. Wenneke
Het Willibrorduskoor in Hengelo viert 50-jarig jubileum. Foto: Dhr. Wenneke

50 jaar Willibrordus Parochiekoor

Algemeen

HENGELO – Het Willibrordus Parochiekoor in Hengelo viert op 9 september het 50-jarig jubileum in de St. Willibrorduskerk met een mooie viering onder leiding van dirigent/organist Rob Mullink. Na afloop is gelegenheid om de koorleden te feliciteren met een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Een commissie, bestaande uit vier koorleden, is druk in de weer om er een mooie dag van te maken en iedereen mee te laten genieten van het jubileum.

50 jaar terug in de tijd
Twee paters stelden 50 jaar geleden voor om een dameskoor op te richten. In de maand januari werd altijd een 'misweek' gehouden en na aanleiding daarvan begonnen zij rond te vragen of er belangstelling voor was. Zo meldden zich wat dames aan die konden repeteren op Het Kervel met twee zusters van Clarissen, waarvan alleen zuster Helena naar buiten mocht. De organiste, ook van Het Kervel zat op een afgesloten afdeling en was alleen te horen vanachter een wand. Bea Joly-Van Aken, een van de aangemelde dames, had een dochtertje, Sonja van twee jaar. Zij ging mee met moeder als ze moest oefenen.
De dames konden alleen zingen op doordeweekse dagen bij rouw en trouw en misschien nog andere gebeurtenissen. Op de zaterdag en de zondag namen de heren het voor hun rekening. Het was toen nog geen gemengd koor, dat was duidelijk. Na ongeveer twee jaar daalde het aantal leden bij de heren en werden de dames toch zo langzamerhand gevraagd hen bij te staan en zelfs samen te repeteren. Dat ging heel goed samen.
In de vergadering van 6 juni 1968 kwam onder leiding van Pastoor Reckers het fusievoorstel aan de orde en dit werd met algemene stemmen aangenomen. In het begin mochten de dames een keer in de veertien dagen een zondagviering verzorgen. Ook was het ooit een beslissing dat wanneer een koorlid 65 jaar werd, hij of zij het koor moest verlaten, waarschijnlijk omdat de stem dan niet meer zo zuiver kon zijn om nog goed te kunnen zingen. Inmiddels bestaat het gemengde koor 50 jaar en heeft 28 leden.
De organisten van voorgaande jaren worden herinnerd: de heer Ten Hoeve, Jozef Arends, Ron Holtslag, Marijke Doekes en Jan Tijdink. Ook Ernest Koers heeft het koor jaren bijgestaan tijdens rouwdiensten in de kerk en nu kan het koor nog altijd een beroep doen op mevrouw Florence Kievits. Daarnaast worden vele dirigenten herinnerd: Anton Winters, Leo Ruesen, Jan Tijdink, Teun Wissink, Jan Idink en Frans Konincks. Organist Rob Mullink nam het stokje over van Jan Tijdink en heeft jaren met Jan Idink en later Frans Konincks, als dirigent, het koor bijgestaan. Inmiddels is Rob Mullink al weer jaren organist en dirigent tegelijk en dat bevalt heel goed. Hij is trots op het koor en de koorleden zijn trots op hem en doen steeds weer hun uiterste best.

Het koor zingt vierstemmig en oefent wekelijks op de maandagavond van 18.45 tot 20.15 uur geoefend op nieuwe missen en vaste gezangen. Soms nog eens wat extra's voor iets bijzonders in de omgeving. Zo rond de Kerstdagen worden ze gevraagd om te zingen tijdens een kerstviering in het dorp. Tijdens de starterszondag en de oecumenische vieringen, zingen ze samen met de Cantorij van de Remigiuskerk.
Ongeveer twee keer per jaar treedt het koor op tijdens een viering in het Slingeland-Ziekenhuis in Doetinchem. In november wordt het feest van patroonheilige St. Caecilia gevierd. De jubilarissen, waar we er al vele van hebben, worden op die dag in het zonnetje gezet en gehuldigd met een St. Gregoriusspeldje en een oorkonde. De leden zijn daar trots op en het wordt dan ook bijzonder gewaardeerd.
Het koor hoopt nog vele jaren door te kunnen gaan, juist omdat de zangers het met zoveel plezier doen. Nieuwe leden zijn van harte welkom en zullen zich zeker thuis voelen in de groep van zangers en zangeressen. De feestcommissie hoopt op veel belangstelling op 9 september in de St. Willibrorduskerk in Hengelo.

Koorbestuur: (v.l.n.r.) Wim Aalders, dirigent/organist Rob Mullink, Jan Jansen, Lucy Keurentjes, Ans Schabbink en zittend voorzitster Agnes Winkelman. Foto: Dhr. Wenneke

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant