Lieke Jonkman duikt ook het water in op 9 september. Foto: PR
Lieke Jonkman duikt ook het water in op 9 september. Foto: PR

Lieke (10) haalt met armbandjes geld op voor kankeronderzoek

Algemeen

DOETINCHEM - Lieke Jonkman heeft een duidelijk doel voor ogen; geld inzamelen voor mensen met kanker. Dat haar vader vorig jaar ook ziek werd, is nog een extra stimulans. Op 9 september springt ze de Oude IJssel in om tijdens Swim to Fight Cancer zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen.

Haar motivatie is helder: "Ik wil geld inzamelen voor mensen met kanker want kanker is een hele erge ziekte. Nu bijna een jaar geleden heeft mijn vader ook kanker gehad. Dat raakte me heel erg. Ik wilde papa niet kwijt. En ik wil ook voorkomen dat andere kinderen hun vader of moeder kwijtraken of zelf met de ziekte te maken krijgen."

Vader Rick is zichtbaar ontroerd door de uitspraken van zijn dochter. "Dat je op deze leeftijd daar al zo mee om kan gaan vind ik superknap en mooi om te zien", vertelt hij trots. Om hier direct aan toe te voegen: "De focus ligt nu wel op mijn dochter, maar kanker beleef je met het hele gezin. In de basis wil je natuurlijk dat het je helemaal niet overkomt. Maar áls het je overkomt, en het gezin is hecht en kan dit dragen, dan is het toch wel mooi om dat te ervaren."
Rick is inmiddels door de behandelingen heen. Het moment dat hij eindelijk naar huis mocht, weet Lieke nog al te goed. "Toen dat goede nieuws kwam, ben ik met mijn hoverboard door de gangen van het ziekenhuis gecrosst. Dat was wel op een zondag, toen was het wat rustiger", glimlacht ze.

Maarten van der Weijden
Al tijden maakt ze ontzettend leuke 'survival'-armbandjes van paracord, die ze verkoopt voor het goede doel. Trots vertelt ze dat ook Maarten van der Weijden, ambassadeur van Fight Cancer, een armbandje van haar kocht toen hij in Doetinchem een lezing gaf voor de sponsoren van voetbalvereniging DZC'68.
Alleen al bij DZC verkocht ze voor maar liefst 544 euro. Na een spreekbeurt kreeg ze ook haar klas zover geld in te zamelen. "Dat deden we via heitje voor een karweitje bij bewoners van het Waterrijk." Er werden nagels gelakt, rollators en scootmobielen gepoetst en uiteraard armbandjes verkocht. Ook dat leverde een leuk bedrag op.
Met de sponsoring zit het dus wel goed. Of ze nog wel tijd heeft om te zwemmen? "Ja! Ik heb op vakantie veel geoefend en ik ga zaterdag in Braamt zwemmen. Ik heb ook al in de Oude IJssel gezwommen. Ik denk dat het wel goed gaat op 9 september. Ik hoop wel dat het water niet te koud is. Maar ik heb een wetsuit."

"Mijn doel? Dat heel veel mensen in de toekomst genezen van kanker met het geld dat we ophalen. Dus we moeten gewoon heel veel geld inzamelen!"

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de 2e editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter.
Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker? Schrijf je dan nu in voor Swim 2018! https://doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant