Marietje en Bert helpen elkaar met het vermeerderen van biologische vaste planten.
Marietje en Bert helpen elkaar met het vermeerderen van biologische vaste planten. Foto: Josée Gruwel.
Advertorial

Zinvolle dagbesteding bij biologische zorgkwekerij Aaldering - De Stek

Algemeen

ZELHEM – In een oase van rust biedt biozorgkwekerij Aaldering - De Stek, landelijk gelegen aan de Wittebrinkweg 8, zinvolle zorg en dagbesteding aan. "Het allermooiste is het om hier mensen van allerlei leeftijden samen te hebben, dan krijg je het boerenerfgevoel", vertelt Maria Aaldering. Met haar man Jos leidt ze de kwekerij waar het geven van zorg en het kweken van biologische vaste planten, pompoenen en kruiden gedeeltelijk hand in hand gaan. "We hebben nog plek bij De Stek voor dagbesteding."

Door Josée Gruwel

Met de koffiepauze zitten ze op donderdagmorgen allemaal om de grote keukentafel: Bert, Marion, Monique, Leen, Marietje en het echtpaar Aaldering. Marion is er voor de derde ochtend en ze is nog niet helemaal gewend. "In 2004 was ik al eens hier voor vrijwilligerswerk. Nu heb ik een burn-out en ben ik hier voor dagbesteding. Ik heb bewust voor deze plek gekozen. Het is hier fijn qua sfeer, ook de kleinschaligheid spreekt me aan. Daarnaast vind ik planten leuk en wil ik graag meer plantenkennis opdoen. Graag wil ik ook de anderen leren kennen en van hen leren, zoals van Bert bijvoorbeeld. Hij weet veel van planten." Bert knikt. Hij is ook goed in het op zijn iPad zoeken van informatie over planten en biologische zadenHet is gemoedelijk aan de keukentafel. "A'j wilt, ku'j hier ok gewoon platpraoten", vertelt Marietje. Ze is al bijna tien jaar bij De Stek en begon er, naar aanleiding van een advertentie, als vrijwilliger. "Ik woon op een flat, heb geen tuin, zag de advertentie, kwam hier en het klikte meteen. Eens in de week ben ik er. Ik kijk echt uit naar de donderdag."
Monique sluit zich bij de laatste opmerking aan: "Het is hier fijn. Er heerst rust, de mensen zijn vriendelijk, niemand is er meer of minder, alles wordt overlegd, er is respect voor iedereen."
Leen is met pensioen. "Thuis zitten is niet wat. Hier kom ik onder de mensen, is het gezellig." Leen is nu zo'n anderhalf jaar bij De Stek. Nee, echt groene vingers heeft hij niet, maar hij geniet van de karweitjes die hij met Jos doet. "Er is hier altijd wat te doen: helpen bij herstelwerkzaamheden aan een tafel of een bank bijvoorbeeld of bij de bouw van een tunnelkas."
Even later zijn ze allemaal aan het zaaien, stekken en oppotten. Behalve Leen en Jos. Die repareren samen een bank.

Zorg op maat
Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag biedt De Stek van 9.00 tot 16.00 uur dagbesteding aan voor mensen met een beperking, een psychische of psychiatrische hulpvraag, autisme of burn-out bijvoorbeeld.
De werkzaamheden bestaan uit: zaaien, stekken, oppotten, wieden, haag knippen, verzorgen van dieren en planten, en in de herfst activiteiten verrichten die te maken hebben met pompoenen.
"Het is belangrijk dat de mensen zinvol, ontspannen en zo zelfstandig mogelijk bezig zijn," vertelt Maria Aaldering. "We spelen bij de werkzaamheden in op hun situatie, kwaliteiten en interesses. Marion bijvoorbeeld is er sinds kort. Voor haar is het belangrijk dat ze buiten kan werken, met een bries om zich heen, met de voeten op de aarde en met de handen in de grond. Ze heeft ontspanning nodig en rust.
Door haar in haar waarde te laten, krijgt ze het gevoel dat ze er mag zijn. Dat geeft vertrouwen en van daaruit kan ze het beste uit zichzelf halen."

Achtergrond
De zorg op de kwekerij is ontstaan doordat Prakticon in 2001 met de vraag kwam of er een snuffelstageplek was voor 14- en 15-jarigen. Het werd een leerzame ervaring die voldoening gaf aan Jos Aaldering, destijds ook leraar groen op het AOC, en aan Maria die in een groot gezin opgroeide op een boerderij waar ze al jong een eigen kas had voor het vermeerderen van planten.
Sinds 2001 groeide het bedrijf qua zorg en dagbesteding uit tot wat het nu is.
Vanzelfsprekend voldoet Zorgkwekerij Aaldering - De Stek aan de eisen en voorwaarden van het kwaliteitssysteem Zorgboeren en is men lid van de Vereniging Zorgboeren Oost-Gelderland en de bijbehorende studieclub.
Voor verdere informatie: www.aaldering-destek.nl telefoon: 0314 - 324356.

Marion vindt het fijn om op bepaalde momenten alleen te werken

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant