Ans en Erwin laten trots de Recycletassen zien die door de medewerkers van de TechniekFabriek zijn gemaakt. Foto: Yke Ruessink
Ans en Erwin laten trots de Recycletassen zien die door de medewerkers van de TechniekFabriek zijn gemaakt. Foto: Yke Ruessink

Afval scheiden op de camping dankzij special Recycletas

Algemeen

STEENDEREN - In het najaar van 2017 reikte de gemeente Bronckhorst voor het eerst de Duurzaamheidsprijs uit. Naast de winnaars kreeg ook een aantal andere inzenders de gelegenheid om hun idee uit te (laten) werken. Op een zonnige woensdagmiddag 6 juni nam Ans Wesselink-Beuseker bij de TechniekFabriek de eerste recycle-tas in gebruik die op haar Camperplaats Landlust gebruikt kan worden door de gasten. Met deze tas kunnen de gasten papier, glas en PMD scheiden.

Ans runt samen met haar man Erwin – naast een winkel in hartje Steenderen – ook een kleine Camperplaats: Landlust. Ze zocht naar een mogelijkheid om haar gasten de gelegenheid te bieden hun afval gescheiden te kunnen aanbieden. Een speciale tas leek haar daarvoor een handige oplossing en dat duurzame idee stuurde ze naar de gemeente Bronckhorst. Die zocht contact met Circulus-Berkel en daar konden ze wel uit de voeten met de wens van Ans.

TechniekFabriek
In Deventer maakt de TechniekFabriek onderdeel uit van Circulus-Berkel. Mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt maken er nieuwe, duurzame producten van afval. Een van de producten zijn tassen van oude, niet meer gebruikte banners. Boodschappentassen, schoudertassen, handtassen: het kan allemaal. Marcel Ellen, meewerkend projectleider, zag meteen mogelijkheden om een speciale Recycle-tas te maken voor Ans. "En die is er nu", lacht hij. "Een tas met drie vakken, één voor PMD, één voor glas en één voor papier. We hebben er tien gemaakt zodat vanaf vandaag iedereen op Camperplaats Landlust zijn afval kan scheiden."

Prototype
Ans maakte zelf een prototype van een oude shopper en is vervolgens met vrijwilliger van de fabriek Naji en Marcel Ellen om tafel gegaan om het definitieve ontwerp te maken. Het resultaat is een stevig exemplaar dat goed afsluitbaar is en ook buiten kan staan. Ans: "Ik ben er heel blij mee. We hebben op onze Camperplaats de mogelijkheid om afval te scheiden, maar we merken dat het te weinig gebeurt. In de camper is namelijk niet veel ruimte, dus zijn mensen geneigd om alles in één zak te gooien. Dat is toch jammer. Met deze tas – die ze bij ons kunnen lenen - hopen we onze gasten te motiveren om hun afval wél te scheiden!"

Duurzaamheidsprijs
Erik Mol is namens de gemeente Bronckhorst aanwezig. "Dit jaar komt er weer een duurzaamheidsprijs in de gemeente", vertelt hij. "Vorig jaar waren er – naast het winnende idee voor geveltuintjes in de Spalstraat in Hengelo – een aantal heel goede ideeën die de moeite van het uitwerken waard bleken. Dit is er één van. Fijn dat we bij de TechniekFabriek een mogelijkheid hebben gevonden om het uit te voeren!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant