Trots op het resultaat! Foto: Ronald Falke, De Gruitpoort
Trots op het resultaat! Foto: Ronald Falke, De Gruitpoort

Verhalen van vroeger en van nu in collage's gevat

Algemeen

STEENDEREN – Het aanbod van (kleinschalige) activiteiten van de Zonnebloemafdeling Steenderen is divers: uit eten, naar een tuin(centrum), naar de film. Uitgenodigd worden om creatief bezig te zijn, dat waren de gasten niet eerder. En juist dat deden ze in de workshop 'Zeg 'ns Ja!'. Drie dinsdagmiddagen werkten zij aan een collage, veelal rondom hun trouwfoto. Maar Ja! zeggen tegen jezelf mag zeker ook en kan even mooi en waardevol zijn voor de deelnemer.

De workshop is een van de activiteiten voor ouderen van de sectie Lang Leve Kunst en Naoberschap van De Gruitpoort in Doetinchem. Beeldend kunstenares Berna Bonekamp en vrijwilligers begeleiden de deelnemers. De Zonnebloem-afdeling werkte voor deze activiteit samen met Stichting Welzijn Steenderen.

Ietwat schoorvoetend stapten de deelnemers de eerste dinsdagmiddag het café van ontmoetingscentrum De Kei binnen. Er werden, al bladerend door tijdschriften herinneringen opgehaald. Plaatjes die daarbij pasten werden minutieus uitgeknipt, door de deelnemer zelf of, als diens handen weigerden, door de vrijwilliger. Was de sfeer in het begin afwachtend, al gauw waren het geanimeerde gesprekken. "Als ik 't niets vind, dan ben ik weg, hoor". De deelnemer die dat zei vlak na binnenkomst, is de twee volgende dinsdagmiddagen samen met de helpende vrijwilliger intensief bezig geweest om een haar passende collage te maken.

Tijdens de tweede bijeenkomst kreeg de collage bij de meesten al vorm. En nog steeds waren er die verhalen van vroeger en van nu, soms emotioneel. De sfeer was ernaar om dat te uiten en te laten zien in de gekozen plaatjes. Op dinsdag 15 mei werd het project afgerond: het vel papier met daarop geplakte afbeeldingen werd in een kistje gezet. Dat werd versierd met een uitsnede van behangpapier, met een fleurig randje of met bloemetjes. De resultaten mochten er zijn, de deelnemers waren trots op wat zij gemaakt hadden. "Mijn kinderen vinden het mooi!"


www.zonnebloem.nl/steenderen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant