Performance Racing Achterhoek rijders Caljouw en Den Besten. Foto: Henk Teerink

Performance Racing Achterhoek kent weinig geluk bij North West 200

Algemeen

HENGELO - Het in het Gelderse Hengelo gevestigde team Performance Racing Achterhoek (P.R.A.) van eigenaar Tonny Wassink had tijdens de North West 200 in Ierland weinig geluk aan haar zijde. De trainingen en de races gingen niet naar wens voor het raceteam. Technische tegenslagen waren er voor zowel Joey den Besten, Ilja Caljouw en de nieuwe Franse rijder van het P.R.A. team Pierre-Yves Bian. Op dinsdag en donderdag waren er trainingen en op donderdagavond werden er al drie races gereden.

Voor de Nederlanders was deze donderdag een bewogen dag. Joey den Besten kreeg te maken met een Kawasaki-blok dat de geest gaf waardoor hij zich niet voor de Superstock klasse kon kwalificeren. De Performance Racing Achterhoek coureur mocht op zaterdag deelnemen aan de beide Superbike races waarvoor hij zich als 36ste had gekwalificeerd.
De snelle Nederlandse dame Nadieh Schoots wist zich in de Superstock klasse als 33ste en in de Superbike klasse als 29ste te kwalificeren. Vervolgens kwam de 26-jarige coureur op een knappe 21ste positie over de finish in de eerste Superstock race op donderdagavond. Ilja Caljouw kwam in de Supersport kwalificatie tot een 30ste tijd.

Op zaterdag werden de overige wedstrijden van de North West 200 verreden met de tweede races van de Supersport, Superstock en Supertwin klasse en twee races van de Superbike klasse. Nadat Caljouw in de eerste Supersport race van donderdag niet aan de finish was gekomen, wist de coureur uit Smilde de tweede Supersport race op zaterdag als 26ste te finishen op zijn Yamaha R6.
Den Besten nam ook niet deel aan de Superbike races op zaterdag. Hij kreeg te maken met technische problemen in de opwarmronde. Voor den Besten en het team was het een weekend om snel te vergeten in Ierland.
Na de positieve resultaten van Schoots op donderdag hoopte ze zaterdag wederom op succes. Echter kwam haar eerste Superbike race al in de vierde ronde ten einde en kwam er een DNF achter haar naam te staan. Vervolgens kwam ze in actie in de Superstock race waarin Schoots als vierentwintigste eindigde. In de tweede Superbike kwam ze ten val als gevolg van een technisch probleem met de Kawasaki ZX-10R.
Van Johan Fredriks was het al eerder bekend dat hij niet meer zou rijden als gevolg van meerdere breuken waaronder een zware enkelblessure, opgelopen tijdens de eerste trainingsdag. Hij werd buiten zijn schuld van de motor gereden. Fredriks, die eveneens uitkomt voor het team van Wassink, heeft een lange weg te gaan om te herstellen van zijn blessure.

Martin Jessopp won op donderdagavond de race in de Super Twin categorie. Joey Thompson wist deze race op zaterdag winnend af te sluiten. Peter Hickman pakte donderdagavond de winst in de Superstock 1000 en Alastair Seeley was zaterdag de snelste in deze klasse. Seeley had een goede week want hij won ook beide Superport 600 wedstrijden. Hij werd de man van de week met drie overwinningen. Glenn Irwin was zaterdag de snelste man bij de Superbikes. Hij wist beide wedstrijden op zijn naam te schrijven.

De volgende internationale roadraces zullen plaatsvinden vanaf 26 mei tot en met 8 juni twee weken lang op het prestigieuze Isle of Man tijdens de Isle of Man TT. Het eerst volgende evenement waar het P.R.A. team weer aan de start zal verschijnen is op 16 en 17 juni tijdens het IRRC in Terlicko Tsjechië.