Dansen op Fitlala van Kinderen voor Kinderen. Foto: Alice Rouwhorst
Dansen op Fitlala van Kinderen voor Kinderen. Foto: Alice Rouwhorst

Eieren van koninklijke kippen

Algemeen

STEENDEREN – Ook de kinderen van de Pannevogel deden mee met de koningsspelen op vrijdag 20 april. Geen gewone schooldag dus, en ontbijten op school. Een speciaal ontbijt met een koninklijk tintje.

Door Alice Rouwhorst

De kinderen van groep drie van juf Letty en stagiair meester Martijn zitten in hun oranje uitdossing in een vierkante opstelling. Midden in het vierkant staat een tafel met daarop de ingrediënten voor het koningsontbijt. Juf Letty laat de kinderen zien wat het is: "Brood, rijstwafel, jam, melk, water." Tot zover kennen ze het en is het wel oké. Bij het laten zien van de aarbeien/bietenspread, trekken ze allemaal een vies gezicht en roepen hard: "Bleeh, dat lust ik niet." Waarschijnlijk is dit net iets té gezond.

Smeerkaas van Woezel en Pip maakt weer veel goed, want dit wordt met enthousiasme ontvangen. Daarnaast is er appelstroop, en zijn er plakjes komkommer en tomaatjes. In een mandje liggen tien eieren van koninklijke kippen, want ze zijn knaloranje. Niet genoeg voor de hele klas. Juf Letty overlegt met de kinderen hoe ze dit gaan oplossen. Tien eieren door het midden doen, dan hebben we er? Ongemerkt is de rekenles begonnen. Op een soort van democratische wijze wordt de manier van aanpak besproken, want iedereen tegelijk een boterham smeren aan dat tafeltje gaat niet lukken. Eén voor één met het bordje naar de tafel, dat duurt te lang. Stokjes trekken is het ook niet. Juf beslist al gauw daarna. "Ik noem een paar namen en die mogen gaan". Daar is iedereen het mee eens.

Smakelijk eten
En dan is het smeren geblazen. Heel rustig wacht iedereen, zonder dat het gevraagd is, met eten totdat iedereen heeft en dan eindelijk kan het koningsontbijt beginnen. Of de koning elke ochtend ook zo'n ontbijt heeft, is maar zeer de vraag, maar het smaakt de kinderen van groep drie duidelijk goed, want door velen wordt een tweede boterham of rijstwafel gesmeerd. Van wie de buikjes al gevuld zijn, zitten rustig hun placemat met kroontjes te kleuren of gezellig te kletsen.

Spelletjes met een oranje tintje
Door het ontbijt is het energieniveau weer op peil gebracht en is het tijd om de spieren op te warmen. Met z'n allen op het schoolplein onder leiding van studenten van het Graafschap College uit Doetinchem danst en zingt de school 'Fitlala' van Kinderen voor Kinderen, het Koningsspelenlied van 2018. Groepjes leerlingen uit diverse groepen gaan daarna naar sporthal, zwembad of de velden van Basteom. De Pannevogel kreeg van alle drie de volledige medewerking, waarvoor ze hen dankbaar is. De twintig studenten van klas 1b hadden op deze locaties allerlei Koningsspelen klaarstaan. Dit deden ze voor hun vak Sport en Spel. Leuke (traditionele) spelletjes zoals kroontje leggen, koek happen, zaklopen, kat en muis, lekkende flessen en een oranjequiz. Hierbij werd de kennis van de kinderen over het koningshuis getest. Met name de groteren van de groep wisten de vragen goed te beantwoorden. Door het warme, zonnige weer was het drinken en de frisse, sappige appel een welkome dorstlesser. Rond het middaguur was alle energie verbruikt en aten de kinderen binnen hun zelf meegebrachte lunch. Het middagprogramma stond in het teken van voorbereidingen voor de juf-en meesdag die ze de dag voor koningsdag vieren. Een leuke, bijzondere schooldag met een oranje tintje.

Zaklopen, altijd leuk! Foto: Alice Rouwhorst
Oranje eitjes en meer. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant