Initiatiefneemsters Laura Berns, Yvonne Hoekstra en Inge van den Broek. Op de foto ontbreekt Kim Joling. Foto: Luuk Stam
Initiatiefneemsters Laura Berns, Yvonne Hoekstra en Inge van den Broek. Op de foto ontbreekt Kim Joling. Foto: Luuk Stam

Baak krijgt appgroepen voor buurtpreventie

Algemeen

BAAK – Met drie WhatsApp-groepen willen inwoners van Baak samen gaan werken aan de veiligheid in en rondom hun dorp. Met het berichtensysteem kunnen bewoners elkaar via hun mobiele telefoon wijzen op verdachte situaties in de omgeving. De bedoeling is dat naast de dorpskern ook de buitengebieden ten oosten en ten westen van de Zutphen-Emmerikseweg hun eigen appgroep krijgen.

Door Luuk Stam

Dit alles gebeurt op initiatief van inwoonsters Inge van den Broek, Yvonne Hoekstra, Laura Berns en Kim Joling. Aanleiding is de golf van inbraken waar Baak eind 2016 mee te maken had en de vele inbraken in schuren in het buitengebied. "Als je in zo'n appgroep zit, dan kijk je vaker om je heen en kun je elkaar waarschuwen", stelt Van den Broek.

Een aantal straten in Baak heeft al een eigen appgroep. Zo ook de Leeuwencamp, waar drie van de vier initiatiefneemster voor de nieuwe appgroepen wonen. "Dat werkt prima", zegt Van den Broek. "Er worden geen koffiegesprekken gevoerd en mensen sturen ook niet allerlei duimpjes als iemand iets meldt. Alleen het hoognodige."

Het nadeel is echter dat zo'n appgroep maar reikt tot het eind van de straat. "Als er een verdacht iemand de straat uit is, ben je 'm kwijt", zegt Yvonne Hoekstra. "Met een grotere groep komt het bericht in korte tijd verder, kunnen mensen een paar straten verderop ook uitkijken en is er meer kans dat iemand iets ziet."

Verschillende dorpen en steden in Nederland werken al langer met WhatsApp-groepen voor buurtpreventie. Dit blijkt te werken, want op meerdere plekken zijn aanhoudingen verricht en is het aantal inbraken gedaald. "Alleen het feit dat je in die app zit, geeft al een veiliger gevoel", vindt Van den Broek. "Zo van; als er iets is, dan zijn er veel mensen bij me."

Om de Baakse appgroepen bekend te maken, delen de initiatiefnemers 450 flyers rond. Ook zullen er langs de weg borden met de tekst 'Attentie! WhatsApp buurtpreventie' komen te staan. De vier Baakse dames kregen daarnaast al voorlichting van wijkagent Harm Baarslag en ze wisselden informatie uit met Toldijk, waar al appgroepen actief zijn.

Op dinsdag 27 maart is er een informatieavond over de nieuwe Baakse WhatsApp-groepen. Die vindt plaats bij zaal Herfkens en begint om 20.00 uur. Tijdens deze avond kunnen inwoners van Baak zich aanmelden voor de WhatsApp-groepen. Ook is wijkagent Harm Baarslag aanwezig om extra informatie te geven en eventuele vragen te beantwoorden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant