Cursisten klompen maken in Keijenborg met docent Ton Verheijen (m.). Foto: Luuk Stam
Cursisten klompen maken in Keijenborg met docent Ton Verheijen (m.). Foto: Luuk Stam

'Veel geleerd, maar nog geen klompenmaker'

Algemeen

KEIJENBORG – Het eerste seizoen van de cursus handmatig klompen maken in Keijenborg zit erop. Nog één keer verzamelden de zeven deelnemers aan de cursus handmatig klompen maken zich op dinsdagavond 27 februari in Coens Pannenkoekenhuus in Keijenborg. Twaalf weken lang volgden zij hier lessen in dit oude ambacht onder leiding van Nederlands beste klompenmakers, zoals achtvoudig nationaal kampioen Ton Verheijen uit Haaksbergen. De cursus krijgt volgende winter een vervolg.

Door Luuk Stam

Uit handen van de 90-jarige Keijenborgse klompenmaker Jo Hilderink – zelf werkte hij als 14-jarige jongen al tussen de klompen – ontvingen alle leerling-klompenmakers dinsdagavond een certificaat als afsluiting van de twaalfdelige cursus. "Mooi dat jullie meehelpen om het klompen maken in ere te houden", voegde Hilderink aan zijn felicitaties toe.

Dat het klompen maken in Keijenborg weer opleeft, is grotendeels te danken aan Laurens Pape. Hij is lid van de European Wooden Shoe Foundation die zich als doel heeft gesteld om de klomp als cultureel erfgoed te behouden. Samen met het Toeristisch Platform Hengelo & Keijenborg startte Pape vorig jaar met het project 'De klompenmakers zijn terug'.

De eind vorig jaar afgetrapte cursus handmatig klompen maken is één van de onderdelen van dat project. Het aantal van zeven deelnemers aan die cursus lijkt klein, maar is groter dan aanvankelijk de bedoeling was. "We wilden eigenlijk maar zes cursisten", vertelt Pape. "Vooral tijdens de eerste lessen heeft iedereen nog heel veel hulp nodig."

Het maken van klompen blijkt dan ook niet iets dat je binnen een paar maanden onder de knie krijgt. "Ik heb heel veel geleerd, maar dat betekent nog niet dat ik nu klompen kan maken", zegt cursist Jan Lenderink uit Zelhem. "Met de hulp die je hier krijgt, gaat het wel, maar thuis zou het me nog niet lukken. Ze zeggen dat je daar wel een jaar of vijf voor nodig hebt."

Lenderink zal later dit jaar dan ook deelnemen aan de vervolgcursus, die in november zal starten. "We gaan hier een jaarlijks winters feestje van maken", zegt Pape. "Vier van de huidige cursisten hebben al aangegeven dat ze aan het vervolg mee willen doen. Er kunnen in november ook nieuwe mensen beginnen. Het wordt een combiklas."

Pape is druk bezig om voor volgend seizoen een nieuwe locatie te vinden. Het gebruik van één van de zalen van Coens Pannenkoekenhuus beviel prima, maar had als nadeel dat alles voor elke les opgebouwd en na afloop opgeruimd moest worden. "Ik was er steeds wel een halve dag mee bezig", vertelt Pape. "Het zou mooi zijn als we een locatie vinden waar alles kan blijven staan."

Daarnaast heeft Pape de wens dat hij in november tussen de nieuwe cursisten ook een Keijenborger mag verwelkomen. Nu waren er deelnemers uit Steenderen, Doetinchem, Varsseveld en Westendorp, maar niet uit zijn eigen thuisdorp. "Het zou helemaal mooi zijn als het dan ook nog iemand uit 't Gooi (buurtschap ten noordwesten van Keijenborg, red.) is", besluit Pape. "Daar zaten vroeger heel veel klompenmakers."

De cursisten klompen maken zijn geconcentreerd aan het werk. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant