Makelaar Pieter Gerrits ontving het NVM-makelaarsstafje. Foto: Luuk Stam
Makelaar Pieter Gerrits ontving het NVM-makelaarsstafje. Foto: Luuk Stam

Pieter Gerrits ontvangt makelaarsstafje

Algemeen

Hengeloër krijgt onderscheiding ter ere van zijn 25-jarig jubileum als beëdigd NVM-makelaar.

Door Luuk Stam

HENGELO – Met bloemen, felicitaties en gebak bij de koffie is makelaar Pieter Gerrits (61) uit Hengelo op dinsdagmiddag 27 februari flink in het zonnetje gezet. De meest bijzondere attentie kreeg hij uit handen van Moniek Koenders, voorzitter van de NVM afdeling Arnhem. Zij overhandigde Gerrits het bij het 25-jarig jubileum als beëdigd makelaar behorende makelaarsstafje.

Het stafje dat makelaars heel vroeger gebruikten om aktes mee te stempelen, staat al sinds jaar en dag symbool voor de waardigheid van het makelaarschap. De eigenaar van het Hengelose Gerrits Makelaardij ziet de onderscheiding als een mooi stukje waardering voor het werk dat hij al jaren met veel plezier doet. "Wonen is een eerste levensbehoefte van mensen", verklaart hij. "Dat je daarin kunt adviseren, dat geeft veel voldoening."

Doordat zijn vader en zijn oom actief waren bij makelaarskantoor Gerrits-Lammers kreeg Pieter Gerrits het vak van makelaar min of meer met de paplepel ingegoten. Hij volgde eerst nog een opleiding bosbouw en cultuurtechniek, maar besloot toch in de voetsporen van zijn vader te treden. In eerste instantie in dienst van Gerrits-Lammers.

In februari 1993 is Gerrits benoemd tot beëdigd makelaar. Dat gebeurde destijds nog bij de rechtbank. De wettelijke beëdiging van ambtenaren en taxateurs is echter in 2001 afgeschaft met als gevolg dat iedereen zich tegenwoordig taxateur of makelaar kan noemen. De NVM – de grootste brancheorganisatie met ruim 4000 aangesloten makelaars – besloot daarom een eigen beëdiging in het leven te roepen.

In 2002 begon Pieter Gerrits in Doetinchem voor zichzelf. Daar kwam in 2005 een kantoor in Hengelo bij. In de crisisjaren besloot hij het kantoor in Doetinchem – dat destijds ruim twintig makelaarskantoren telde – van de hand te doen en alleen in zijn woonplaats Hengelo verder te gaan. Nog altijd huist Gerrits Makelaarsdij op de hoek van de Raadhuisstraat en de Banninkstraat.

Door de jaren heen is het werk van Gerrits flink veranderd. "Vroeger kwamen mensen letterlijk het kantoor binnenlopen met de vraag of de makelaar nog wat nieuws in de aanbieding had", blikt hij terug op zijn beginperiode. "In die tijd zette je een huis in de markt met één zwart-witfoto. Nu heb je huizen waarvan meer dan zeventig foto's en nog een aantal video's te bekijken zijn. Zo'n woning kun je al bijna ruiken voordat je er bent wezen kijken."

Ook de opkomst van de online huizensite Funda heeft grote invloed op de beleving van het vak makelaar. "Vroeger was je de enige die wist wat er in het dorp ongeveer ging gebeuren", vertelt Gerrits. "Nu kan iedereen via internet precies zien welke huizen er te koop staan. Iedereen is een beetje makelaar geworden."

In de basis is het makelaarswerk echter nog hetzelfde. "De ontwikkelingen met het internet gaan door, maar uiteindelijk blijft het werk waarin je met mensen bezig bent", aldus Gerrits. "De makelaar is voor veel mensen een vertrouwenspersoon voor advies rondom de aan- en verkoop van een huis. Dat was al zo en dat is nu nog steeds zo."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant