Jong en oud zorgden voor een sfeervol pleinenfeest in Hengelo. Foto: Luuk Stam
Jong en oud zorgden voor een sfeervol pleinenfeest in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Winters Pleinenfeest werpt bezoekers terug in de tijd

Algemeen

HENGELO – Keuze voor evenement in de stijl van Charles Dickens blijkt gouden greep. Wie op vrijdag 15 december een bezoek bracht aan het Winters Pleinenfeest in Hengelo waande zich voor even in de negentiende eeuw. Heel het dorpscentrum was aangekleed in de stijl van de Engelse schrijver Charles Dickens, die leefde tussen 1812 en 1870. Heel wat figuranten waren geheel in stijl gekleed. Dat gold ook voor de muzikanten en de mensen in de verschillende marktkramen.

Door Luuk Stam

De organisatie, die dit jaar werkte met een vernieuwd bestuur onder leiding van voorzitter Jan Jansen, koos voor een Winters Pleinenfeest in Dickens-stijl om het jaarlijkse evenement meer uitstraling te geven. In de voorbije maanden verzamelden de organisatoren volop oude trouwpakken, colbertjes, rokken, jurkjes, hoeden, petten en andere negentiende-eeuwse kledingstukken. Ook attributen als ouderwetse kinderwagentjes ontbraken niet.

Naast de inzet van de organisatie deden ook veel inwoners van Hengelo een duit in het zakje. Zo zorgden de buurtverenigingen de Noabers, de Koolhovenheide Vooruit (Varsselseweg) en de Dunsborg er samen voor dat de Marktstraat naast het voormalige oorlogsmuseum voor even helemaal veranderde in een straatje uit een negentiende-eeuws stadje, compleet met stadspoorten en al.
Daarnaast traden in de Remigiuskerk zangkoren op en zorgden de muzikanten van Crescendo in het sfeervol aangeklede schuurtje daartegenover voor de muzikale invulling buiten. De in stijl verklede kinderen van musicalschool Fame uit Baak lieten onder grote publieke belangstelling meerdere keren op straat van zich horen. Onder meer met een vertolking van 'Ik voel me zo verdomd alleen'.
Ook vertoonde een smid zijn kunsten, waren midwinterhoornblazers aanwezig, presenteerden verenigingen en ondernemers zich in de kramen en was er ook vooral heel veel lekkers te verkrijgen. Dat ging van vers gebakken wafels tot oudjaarsrolletjes en oliebollen. Wie op zoek was naar een kerstboom, kon voor café De Zwaan terecht bij carnavalsvereniging De Peardeknuppels.
De gecreëerde sfeer leidde bij het publiek tot lovende reacties. Deze druk bezochte eerste Dickens-editie van het Winters Pleinenfeest was zeker niet de laatste. "Dit is een aanzet tot meer", liet bestuurslid Ria Zweers al eerder weten. De Victoriaanse sfeer van de schrijver van onder andere Oliver Twist en A Christmas Carol komt ook volgend jaar naar Hengelo.

Muzikanten van Crescendo geven kerstconcert. Foto: Luuk Stam
Zangkoor tijdens Winters pleinenfeest in Hengelo. Foto: Luuk Stam
Kinderen vermaken zich in Hengelo. Foto: Luuk Stam
Musicalschool Fame treedt op in Dickens stijl. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant