Leden van de nieuwe stichting Mien Darp Hengelo voor het oude gemeentehuis. Meest rechts voorzitter Tonnie Bergervoet. Foto: Luuk Stam
Leden van de nieuwe stichting Mien Darp Hengelo voor het oude gemeentehuis. Meest rechts voorzitter Tonnie Bergervoet. Foto: Luuk Stam

Nieuwe stichting brengt leven in oud gemeentehuis

Algemeen

HENGELO - De stichting Mien Darp Hengelo wil bijdragen aan een vitale en leefbare dorpskern en gebruikt daarbij het voormalige gemeentehuis als blikvanger.

Door Luuk Stam

Een flinke steen bijdragen aan de verbetering van de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van het Hengelose dorpscentrum, dat is het doel van de stichting Mien Darp Hengelo. Om daarin een eerste stap te zetten, zocht de nieuwe stichting naar een plek om zichzelf te presenteren aan de bewoners van Hengelo. Die eyecatcher is nu gevonden in de vorm van het al lange tijd leegstaande oude gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Hengelo.

De nieuwe stichting heeft het oude gemeentehuis sinds vorige week in bruikleen van de gemeente Bronckhorst. Vanaf komend voorjaar zullen hier vergaderingen, presentaties en andere door de stichting georganiseerde bijeenkomsten plaatsvinden waarbij andere Hengeloërs kunnen binnenlopen en meedenken over de toekomst van hun dorp.

Hengelo Mien Darp is opgericht vanuit de Hengelose werkgroep binnen het project Vitale Kernen van de gemeente Bronckhorst. Ook in Vorden, Zelhem en Steenderen zijn hiervoor in de voorbije maanden dergelijke groepen van dorpsbewoners samengesteld. Het is aan de werkgroepen zelf hoe de activiteiten in hun eigen dorp vorm te geven.

In Hengelo is gekozen voor een stichting met Tonnie Bergervoet als voorzitter. In totaal telt de Hengelose werkgroep momenteel zo'n tien leden. Het zijn burgers met elk hun eigen kennis en netwerk met als gemeenschappelijke deler het feit dat ze hun dorp een warm hart toedragen. Marnix Meijer vertegenwoordigt de gemeente Bronckhorst. Ook krijgt de groep hulp van een externe procesbegeleider.

De groep is inmiddels twee keer bij elkaar geweest in Ons Huis. Hierbij was vooral de huidige situatie in Hengelo onderwerp van gesprek. Zo kwam er een grote kaart van het dorp op tafel waarop de leden op zoek gingen naar knelpunten en eventuele kansen. De bedoeling is om in volgende fases te kijken naar waar de Hengeloërs samen naartoe willen en hoe daarin met verschillende partijen samen te werken is.

Zo is een gezamenlijk horecaplein dat als trekpleister van het dorp dient een bij velen diep gekoesterde wens. Ook zaken als winkelgebieden, woningaanbod, leegstand, en verkeersproblemen komen aan de orde. Wat het zo complex maakt, is dat al deze zaken bijna niet los van elkaar te zien zijn en dat het aantal betrokken partijen groot is. Toch is de nieuw opgerichte stichting vol goede moed en hopen de leden dat hun initiatief ook andere dorpsgenoten motiveert om samen met hen met de toekomst van Hengelo aan de slag te gaan.

De stichting heeft uiteraard geen directe mogelijkheden tot besluitvorming, maar kan uiteindelijk wel een breed gedragen en daardoor krachtige dorpsvisie indienen bij de gemeente. Het doel is om een dergelijke visie deels al begin volgend jaar te realiseren, zodat de leden van het college en de gemeenteraad deze mee kunnen nemen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

In het oude gemeentehuis zal de nieuwbakken stichting alleen de voorste twee ruimtes gaan gebruiken. Hier zullen zij binnenkort nieuwe ideeën presenteren. Aan de nu nog lege muren zullen oude foto's van Hengelo komen te hangen. "We willen onszelf vooral laten zien en laten merken dat we positief met ons dorp bezig zijn", geeft Bergervoet aan.

Als er een koper voor het oude gemeentehuis komt, moet de stichting de activiteiten hier per direct staken. "We mogen het gebruiken, maar we hebben geen rechten", vertelt Bergervoet. "Het zou alleen maar fijn zijn als we er snel weer uit moeten. Dat zou betekenen dat er een plan voor dit pand is en dat is wat wij ook graag willen. Zelf vinden we dan wel weer een andere plek."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant