Gespannen gezichten in Hengelo tijdens de halve finale van het WK handbal tussen de dames van Nederland en Noorwegen. Foto: Luuk Stam
Gespannen gezichten in Hengelo tijdens de halve finale van het WK handbal tussen de dames van Nederland en Noorwegen. Foto: Luuk Stam

Quintus leeft mee met oranje handbaldames

Algemeen

HENGELO – Leden van de Hengelose handbalvereniging Quintus zagen vrijdagavond hoe de Nederlandse dames de halve finale op het WK handbal verloren van Noorwegen.

Door Luuk Stam

Het is iets voor half zes als deze vrijdagavond 15 december in de kantine van sporthal De Kamp het Wilhelmus klinkt. Normaalgesproken maken de D-jeugdleden en de trainers van de Hengelose handbalvereniging Quintus zich op dit tijdstip klaar voor de wekelijkse training, maar die gaat vandaag voor één keer niet door. Op het WK handbal in Duitsland vindt namelijk de halve finale tussen de Nederlandse dames en Noorwegen plaats.

Trainer Marco Dolphijn heeft ervoor gezorgd dat de wedstrijd in de kantine live op een groot scherm te volgen is. "Ik wilde het zelf ook niet missen", geeft hij direct toe. Ook zijn collega-trainer Rob Wentink is blij dat hij de wedstrijd op deze manier kan meemaken. "Bij eerdere toernooien hebben we weleens met de oudere leden in het café gekeken", vertelt hij. "Dit is de eerste keer hier. Het komt nu net zo uit en voor een keer is het wel heel leuk."

Als de Nederlandse en Noorse dames aan hun halve eindstrijd beginnen, hebben zich in Hengelo ruim twintig clubleden en enkele ouders verzameld. Oranje uitdossingen zijn niet te zien, gespannen gezichten des te meer. De handballiefhebbers zien Nederland zwak starten. Binnen tien minuten staat er een grote achterstand op het bord. De 17-10 achterstand bij rust valt al met al nog mee. "Zeven goals verschil, in het handbal is dat niets", klinkt het hoopvol.

Toch is bij veel jeugdleden de aandacht dan al lang en breed verslapt. "Ik was liever gaan trainen", verzucht één van hen. Wie wel van begin tot eind de verrichtingen op het grote scherm aandachtig volgt, is de twaalfjarige Merel Reuvekamp. "Voor mij is het een beetje half-half", vertelt de jonge speelster van Quintus. "Ik vind het heel leuk om zelf te handballen, maar ook leuk om handbal te kijken."

Handbal kijken vindt Merel zelfs zo leuk dat ze samen met haar vader al twee keer een wedstrijd van de Nederlandse handbaldames heeft bezocht. Voor haar zijn de namen Tess Wester, Nycke Groot, Yvette Broch en Estavana Polman – laatstgenoemde is de vriendin van voetballer Rafael van der Vaart – dan ook zeker niet onbekend. Ook tijdens dit wereldkampioenschap volgde de jonge speelster van Quintus bijna alle wedstrijden.

Over het feit dat het enthousiasme van Merel deze avond onder haar leeftijdsgenoten welhaast een uitzondering is, maakt trainer Marco Dolphijn zich niet zo'n zorgen. "Ik had dat vroeger ook nooit zo", vertelt hij. "Als je jong bent, wil je vooral zelf spelen. Nu vind ik het echt mooi om naar het handbal van dit niveau te kijken. Natuurlijk hoop ik dat Nederland wint, maar van die prachtige doelpunten van Noorwegen kan ik ook genieten."

Noorse doelpunten krijgen de Hengelose handballers deze avond veel te zien, want de oranje dames gaan uiteindelijk met 32-23 onderuit. "Die Noorse dames zijn een klasse apart", erkent ook Quintus-jeugdcoach Arnold van Ommeren. Merel vindt het vooral heel erg stom dat Nederland de finale misloopt. Voor alle jeugdleden is er één troost; komende vrijdag mogen ze zelf weer de zaal in. Dan is er gewoon weer een training.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant