Wethouder Spekschoor (met witte helm) plant laatste boom in wijk De Kwekerij. Foto: Luuk Stam
Wethouder Spekschoor (met witte helm) plant laatste boom in wijk De Kwekerij. Foto: Luuk Stam

Wethouder Spekschoor plant symbolisch laatste boom in Hengelose nieuwbouwwijk

Algemeen

Nieuwbouw project De Kwekerij afgesloten

Door Luuk Stam

HENGELO - Met het planten van de laatste boom in De Kwekerij heeft wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst het nieuwbouwproject op woensdagmiddag 15 november officieel afgerond. De wethouder deed dat onder het toeziend oog van onder meer bouwontwikkelaars Roosdom-Tijhuis en Van Wanrooij en infra-aannemer Dusseldorp.

Al in 2004 zaten de gemeente en bouwontwikkelaars in dit project voor het eerst met elkaar om tafel. Aanvankelijk kwam er een plan voor 208 woningen te liggen, maar dat aantal moest vanwege de krimp worden teruggeschroefd tot 50. Van die 50 woningen staan er nu 45. Ook zijn de wegen in de wijk klaar, is het groen geplant en is een speeltuin ingericht.
Van de vijf woningen die nog niet zijn gerealiseerd, komt er één als vrijstaande woning aan de kant van De Heurne te staan. De andere vier woningen zijn ingetekend op de kavels van Lubbers Bouw. Hier is het voor kopers mogelijk om naar eigen inzicht en onder architectuur een woning te bouwen. Eén van deze vier kavels is inmiddels verkocht.
Voor Roosdom-Tijhuis en Van Wanrooij zit de klus in Hengelo er zo goed als op. "Het is uiteindelijk nog redelijk voortvarend gegaan", blikt directeur Martin Companje van Roosdom-Tijhuis terug. "We zijn het in de gesprekken met de gemeente niet altijd met elkaar eens geweest, maar die gesprekken waren wel altijd constructief en met begrip voor elkaar."
Ook Van Wanrooij-directeur Helgo Borgers spreekt van een prettige samenwerking. Al was dit project er wel eentje met 'wat hobbeltjes'. Zo was er niet alleen de discussie over het aantal woningen, maar moest ook meubelfabriek Lenselink aan de Vordenseweg onteigend worden. "Het is nooit leuk als je iets van mensen af moet nemen", erkent Borgers. "Dat was dan ook een heel getouwtrek."
Desondanks is Borgers blij met het eindresultaat. "Het bijzondere van deze wijk is dat het een zonnepark als buurman heeft", vindt hij. "Dat hadden wij nog nooit meegemaakt en dat hebben we ook wel op elkaar moeten afstemmen. Bijvoorbeeld qua lichtweerkaatsing. Ook komt het regenwater vanuit deze wijk in de wadi's van het zonnepark terecht."
Wethouder Spekschoor noemt de nieuwe wijk een mooie aanwinst voor Hengelo. Niet in de laatste plaats omdat ook veel jongeren er hun plek hebben gevonden. De gemeente is momenteel ook met andere jongeren in gesprek, waarbij de jeugd de ruimte krijgt om met eigen plannen op het gebied van huisvesting te komen. De eerste aanzet hiervoor is inmiddels gegeven. "Het gaat uiteindelijk om hun toekomst", aldus Spekschoor. "Ik hoop dat het gaat werken, want wij willen de jongeren graag behouden voor Bronckhorst."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant