Ton Verheijen uit Haaksbergen laat zien hoe het moet. Zelhemmer Jan Lenderink kijkt geconcentreerd toe. Foto: Luuk Stam
Ton Verheijen uit Haaksbergen laat zien hoe het moet. Zelhemmer Jan Lenderink kijkt geconcentreerd toe. Foto: Luuk Stam

Klompenmakers zijn blij met Keijenborgs initiatief

Algemeen

Het treffen van klompenmakers trok ruim 150 bezoekers

Door Luuk Stam

KEIJENBORG – Zelhemmer Jan Lenderink kijkt geconcentreerd hoe een ervaren klompenmaker het hem voordoet. Lenderink leest zijn leeftijd liever niet terug in de krant, maar is wel zo oud dat hij als kind de klompenmakers in deze regio nog heeft meegemaakt. Nu wil hij het zelf leren. "Dit is nostalgie", verklaart hij. Precies om die reden begon het Toeristisch Platform Hengelo & Keijenborg met het project 'De klompenmakers zijn terug'. Dat doet het platform samen met Keijenborger en klompenliefhebber Laurens Pape. Hij is lid van de European Wooden Shoe Foundation die zich als doel heeft gesteld om de klomp als cultureel erfgoed te behouden.

Ook lid van die organisatie is Ton Verheijen (69) uit Haaksbergen. Hij is achtvoudig Nederlands kampioen handmatig klompen maken en is blij met de organisatie van dit nieuwe evenement in Keijenborg. "Prachtig dat ze dit hier doen", vindt Verheijen. "En ook mooi dat we hier in dit pannenkoekenhuis terecht kunnen. Het valt niet altijd mee om een locatie te vinden."

Een groot deel van het pannenkoekenhuis is voor even dan ook volledig ingenomen door de klompenmakers. De vloer ligt bezaaid met houtspaanders. Het roept bij Lenderink herinneringen op. "Als klein kereltje van 10 jaar stond ik te kijken bij de buurman die ook klompen maakte", vertelt de Zelhemmer. "Dan mochten we helpen draaien aan één van die machines. Aan het eind van de middag kreeg je een dubbeltje. Dan was je de koning te rijk."

Verheijen kan dit enthousiasme alleen maar toejuichen. "Als we dit niet overbrengen, dan is het over een tijdje helemaal afgelopen", schetst hij het doemscenario. Vooral rondom de Twentse dorpen Goor en Enter zijn momenteel nog veel klompenmakers actief. "Maar voor de langere termijn hebben we een grotere groep nodig", zegt Verheijen. "We zijn dan ook blij met elke initiatief."

Over de leergierigheid heeft de meervoudig Nederlands kampioen in Keijenborg in ieder geval niet te klagen. "Ik heb vandaag zelf nog helemaal geen klompen gemaakt en alleen maar aanwijzingen gegeven", laat hij weten. De eerste klompen van de hand van Jan Lenderink krijgen ondertussen ook vorm. Hij krijgt de complimenten. "Hij heeft er kijk op", aldus Verheijen. "Een mooi klompje. Er mankeert nog wel wat aan, maar dat zijn beginnersfouten."

Laurens Pape spreekt tegen het eind van deze middag van een groot succes. "We hebben hier constant mensen over de vloer gehad en allemaal zijn ze razend enthousiast." Onder de aanwezigen zijn ook veel van de deelnemers aan de cursus handmatig klompen maken, die op 20 november van start gaat. Dan is Jan Lenderink er ook bij. De inschrijving voor de cursus is inmiddels gesloten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant