Bestuursvoorzitter Henk van der Esch. Foto: PR
Bestuursvoorzitter Henk van der Esch. Foto: PR

Samenwerking tussen 't Beeckland Vorden en Het Stedelijk Zutphen

Algemeen

VORDEN/ZUTPHEN – Onderwijs dat gericht is op de toekomst. Opleiden in bedrijven en een school die afgestemd is op en samenwerkt met de regio. Dat is de doelstelling van de voorgenomen samenwerking die de middelbare scholen 't Beeckland uit Vorden, dat deel uitmaakt van het Ulenhofcollege, en Het Stedelijk uit Zutphen voor ogen hebben. Directe aanleiding voor de voorgenomen samenwerking is afname van het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs in de komende jaren.

Door Jan Hendriksen

Zowel 't Beeckland als Het Stedelijk valt onder het bestuur van Achterhoek VO. In het kader van de voorgenomen samenwerking organiseert Achterhoek VO woensdag 22 november in het Kulturhus in Vorden een bijeenkomst met als thema 'Ontwikkeling Voortgezet Onderwijs'. Tijdens deze bijeenkomst wil men met alle 'stakeholders' uit de omgeving nadenken over de invulling hiervan en de vorm. Daarbij kan men denken aan werknemers van de toekomst, opleiden in een leerbedrijf en leerwerkplekken om de jeugd te behouden voor de regio.

Achterhoek VO is het bestuur van twaalf scholen voor voortgezet onderwijs in de Achterhoek. De stichting verenigt scholen van openbare en bijzondere signatuur. "Achterhoek VO stelt zich ten doel in de Achterhoek een zo divers, dekkend, thuis nabij en kleinschalig mogelijk aanbod van (unieke) voortgezet onderwijsvoorzieningen van goede kwaliteit te realiseren. Elke school heeft daarbij een eigen context, een eigen cultuur en kiest een wijze van werken die daarbij past", zo laat bestuursvoorzitter Henk van der Esch van Achterhoek VO weten. Naar verwachting van prognoses daalt het leerlingenaantal bij de scholen in Zutphen in de komende tien jaar met 25 procent. Naar verwachting ligt het percentage in de gemeente Bronckhorst zelfs nog wat hoger: meer dan dertig procent.

Aanleiding is de verwachte afname van aantallen leerlingen

't Beeckland heeft op dit moment 425 leerlingen, allen in de vmbo-afdeling. Het Stedelijk heeft zo'n 550 leerlingen in deze opleidingsrichting, naast een havo- en vwo-opleiding binnen deze school. "Beide scholen zijn nu nog goed functionerende locaties die hun maatschappelijke opdracht goed aan kunnen. Maar met het sterk dalende aantal leerlingen krijgen de scholen in de toekomst minder geld. En dat betekent dat bij ongewijzigd beleid dit in de toekomst leidt tot verschraling en dat sommige 'profielen' dan niet meer kunnen worden aangeboden. Om dat te voorkomen, moeten we nu ons beleid aanpassen", zo verklaart Henk van der Esch van Achterhoek VO.

Locatie
Doelstelling is om de twee scholen vanaf 2020 nauw met elkaar te laten samenwerken. Henk van der Esch: "En daarover zijn we nu met elkaar in gesprek, waarbij de medewerkers ook nadrukkelijk kunnen meedenken. En of we voor een nieuwe locatie kiezen? Daarover zijn we ook aan het brainstormen en in overleg met beide gemeenten. We willen eerst naar een nieuwe onderwijskundige inrichting streven om vervolgens te kijken naar hoe we de organisatie vorm kunnen geven."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant