Clown 'op hoge poten' vermaakt de kinderen tijdens Varssels Feest. Foto:PR
Clown 'op hoge poten' vermaakt de kinderen tijdens Varssels Feest. Foto:PR

Varssels feest in zomerse sferen

Algemeen

VARSSEL - Het Varssels Feest, dat op 13, 14 en 15 oktober werd gehouden, vond plaats onder zomerse weersomstandigheden dankzij de invloeden van orkaan Ophelia. Bij alle onderdelen van de feest - en toneelavond, volksspelen, feestavond en kinderfeest/muziekmiddag waren vele bezoekers aanwezig. De houten vogel liet zich dit jaar weer niet verschalken en moest andermaal worden verloot. Gerard ten Have werd voor de derde maal in zijn schutterscarrière Koning van Varssel.

Voorzitter Dennis Verkijk opende het feest op vrijdagavond, waarbij hij twee jubilarissen in het zonnetje zette. Wout Bergsma en Henk Luesink zijn reeds 25 jaar lid van de volksfeestcommissie. Henk was daarbij van 2001 tot en met 2012 voorzitter. Daarna voerde het Varssels Volkstoneel de klucht 'Een pil voor Opa' op. Het stuk zorgde voor veel geschater in de bomvolle feesttent. Na afsluiting van het toneel en de verloting, waarbij de fiets werd gewonnen door Hetty Freriks, werd er tot in de late uurtjes gedanst op muziek van DJ Jordy.

Voor aanvang van de volksspelen op zaterdagmiddag sprak burgemeester Marianne Besselink de menigte toe. Zij gaf aan dat zij natuurlijk al wel vaker in Varssel was geweest, onder andere bij wegraces van de Hamove, maar dat zij nu voor het eerst buurt heeft gemaakt met het Varssels Feest. Zij sprak haar waardering uit voor de saamhorigheid en de vele vrijwilligers in Varssel, die er voor zorgen dat er activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud.

Aan het vogelschieten deden negentig schutters mee. Na het lossen van maar liefst 538 schoten, moest worden besloten om de taaie vogel te verloten. Daaruit kwam Gerard ten Have als winnaar naar voren. In 2002 en 2012 was hij ook al koning. Toen slaagde hij er beide keren wel in om de vogel naar beneden te halen. Dennis Verkijk nam de kop voor zijn rekening. De vleugels waren voor Ronald van Lee en Gerrit Lijftogt. De staart kwam (ook door loting) op naam van Huub Nijenhuis.
Bij het vogelgooien voor dames ging de titel naar Marian Lawson. Het jeugdvogelschieten werd gewonnen door Demy Bultman. Als spektakelspel was er 'zak slaan', waarbij vele duels werden uitgevochten. Daaruit kwamen Gerbert Diepenbroek, Jocye Diepenbroek en Thijmen Heinemans als winnaars naar voren. In de tent kon men de waarde van de boodschappenmand raden. Harm Firing zat er slechts 16 cent naast en won die mand met inhoud. De opbrengst van het raadspel is bestemd voor de jeugdclub Varssel.

Op zaterdagavond was er een spectaculair feest met de populaire band Saints 'n Sinners die Varssel op zijn grondvesten liet trillen. Vele bezoekers genoten van de muziek en show. Ook op kilometers afstand was te horen dat het er in Varssel goed aan toe ging.

Onder een stralende najaarszon gingen de kinderen op zondagmiddag met versierde voertuigen of wandelend in fraaie uitdossingen in een langgerekte optocht vanaf het Buurthuus Varssel naar het feestterrein bij de Varsselse molen. Het koningspaar Gerard en Gea ten Have reed mee in de vrachtwagen van Performance Racing Achterhoek. Gerard is al jaren vaste medewerker van dit raceteam. Ook was er een mooie wagen met peuters van het Kinderdagverblijf SpelendWijs dat onderdak heeft in het Buurthuus Varssel.
De leden van de Varsselse fietscommissie hebben gejureerd wat de mooiste creaties waren. De eerste prijs ging naar Lieke, Sjoerd en Femke Meijerink en Corine van Duin ('Varssels vergrijst'). De tweede prijs was voor Tess en Lotte Barink ('Jip en Janneke; een levend standbeeld') en de derde prijs kwam op naam van Marrit en Luc Scheffer en Rimke Timmerije ('Varssel Flowers').

Na de optocht waren er diverse leuke spelen voor de kinderen. Daarvan was de klimtoren het meest uitdagende onderdeel. Zowel op zaterdag als op zondag konden de kinderen gratis draaien in de draaimolen. Tevens stonden op die dagen een springkussen, en skelters en speciale fietsen klaar. Op zondagmiddag was er ook een clown 'op hoge poten' en een goochelaar/entertainer. De laatste feestdag werd goed afgesloten met muziek van de Disco Kings.

De organisatie dankt de vele vrijwilligers, sponsoren en deelnemers hartelijk voor de bijdrage aan een fantastisch Varssels Feest 2017. In 2018 is het Varssels Feest op 12, 13 en 14 oktober. Mis het niet!

Overige winnaars volksspelen
Handboogschieten (heren): Gerbert Diepenbroek. Handboogschieten (dames): Maaike te Stroet. Kegelen (heren): Dinant Groot Wassink. Kegelen (dames): Jannie Bosch. Doeltrappen (heren): Rico Imhoff. Doeltrappen (dames): Kelly Arink. Bolero (heren): Zeb van Dijk. Bolero (dames): Hannie Bulten. Bierpulschuiven (heren): Henry Bultman. Bierpulschuiven (dames): Anouk Bulten. Pijlenradkampioen: Ronald van Lee.

Koningspaar Gerard en Gea ten Have. Foto: PR
Spektakelspel 'zak slaan' bij Varssels Feest. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant