Joey den Besten pakt titel in het IRRC kampioenschap 600. Foto: Henk Teerink

Goud voor IRRC coureur Joey den Besten in Frohburg

Algemeen

HENGELO - Motorcoureur Joey den Besten heeft de titel gepakt in het Internationale Road Racing Championship in de categorie Supersport 600. Op het stratencircuit van Frohburg had de coureur van Performance Racing Achterhoek aan een tweede en vierde plaats ruim voldoende om de titel veilig te stellen. Ook kwam de OW Cup in actie op het TT circuit in Assen en werd de Grand Prix verreden op het Spaanse circuit van Aragon. Tijdens deze evenementen kwamen een aantal Hamove leden aan de start.

IRRC Duitse Frohburg
Joey den Besten ging met een voorsprong van zestien punten op de nummer twee Thomas Walther richting de laatste ronde van het Internationale Road Race Championship in het Duitse Frohburg. De trainingen verliepen goed en den Besten zat in de top. Op zaterdagmiddag werd er een race gereden in de klasse Open 600. Daar ging het mis voor den Besten want het blok ging kapot. Dus geen uitslag en veel werk voor de monteurs. Zij gingen met man en macht aan het werk om het blok weer rijklaar te maken voor de races van zondag. Dat lukte en Joey deed het meer dan geweldig tijdens de races. De eerste manche werd verreden op een natte baan. Den Besten reed sterk in deze omstandigheden en wist met Walther een gat te slaan. In het tweede deel van de race kwam de Belg Laurent Hoffmann sterk opzetten en wist zowel Den Besten als Walther te verslaan. Den Besten werd met zijn Yamaha R6 wel tweede, waardoor hij in de tweede manche aan een elfde plaats genoeg had om de titel te pakken.
In deze tweede race was de baan droog en waren gastrijders Danny Webb en Manou Antweiler de snelsten. Den Besten vocht met Walther en Jochen Rotter voor de derde plaats. De laatste podiumpositie werd een prooi voor Walther, maar de titel ging naar Den Besten die als vierde over de finish kwam. Voor de tweede keer in zijn carrière is de 25-jarige coureur kampioen in de IRRC Supersport. In 2014 pakte hij ook al eens de titel, ook toen met Performance Racing Achterhoek van de uit Hengelo Gld afkomstige Tonny Wassink.
Dit weekend werd de tweede Supersport-motor van Performance Racing Achterhoek uitgeleend aan Ilja Caljouw. Caljouw werd in de eerste twaalfde, maar crashte in een Open Supersport race later op de dag en liep daarbij een beenblessure op. Johan Fredriks reed een sterk weekend in de IRRC Superbike. In beide races maakte hij deel uit van de kopgroep. In de eerste wedstrijd leverde dit een vierde plaats op en in de tweede manche een zesde. Fredriks werd daarmee vijfde in de eindstand. Hamove-lid Marcel Zuurbier werd achttiende en twintigste. De titel ging naar de Belg Sebastien Le Grelle. Marek Cerveny en Danny Webb wonnen de wedstrijden.

OW-Cup in Assen
De OW Cup reed afgelopen de voorlaatste ronde van het kampioenschap op het TT Circuit Assen. Daar kwamen een flink aantal Hamove leden aan de start waaronder: Cliff Kloots, Jarco Grotenhuis, Yme-Jan Hofstee en de gebroeders Niels en Arjan Bikkel. In de NK SuperCup 1000 ging de winst naar Nigel Walraven. Cliff Kloots finishte als vijfde en gaat als derde in de tussenstand naar de laatste ronde op 14 oktober. Jarco Grotenhuis werd achtste en Yme-Jan Hofstee kende een ongelukkige dag waarbij hij zowel in de training als race ten val kwam. Glenn van Straalen stelde met een mooie overwinning de titel veilig in de NK SuperCup 600. Regionale rijder Thijs Peeters kwam nog niet in actie. Peeters liep een gecompliceerde sleutelbeenbreuk op tijdens een raceweekend in Oschersleben. Peeters is misschien tijdens de laatste races van het seizoen weer van de partij. Arjan Bikkel uit Vorden werd 22ste in de klasse NK Sportcup 600. Geen slecht resultaat voor de Vordenaar die dit seizoen is begonnen met het racen. Dit seizoen reed Arjan maar drie races en wil volgend jaar het gehele kampioenschap rijden. Broer Niels die uitkomt in het NK Sportcup 1000 zat er in het begin van de wedstrijd goed bij. Helaas maakte Niels een foutje waardoor hij een flink aantal plaatsen moest inleveren en eindigde hij als veertiende van de 27 gestarte deelnemers.

Grandprix Argon Spanje
De Grand Prix van Aragon stond vol van het nieuws omtrent Michael van der Mark en Valentino Rossi. Lang leek het erop dat Van der Mark zijn MotoGP-debuut zou gaan maken, omdat hij de vervanger zou zijn van de geblesseerde Rossi. Een wonderbaarlijk snel herstel van de dubbele beenbreuk van Rossi gooide roet in het eten. De 38-jarige Italiaan verbaasde vriend en vijand door na een derde kwalificatietijd in de race als vijfde over de finish te komen.
Sam Lowes kende opnieuw een moeilijk weekend. De protegé van Torleif Hartelman finishte als tweeëntwintigste in de MotoGP-wedstrijd. Volgend jaar komt Lowes uit in de Moto2-categorie. De jeugdige Hamove clubrijder Victor Steeman kwam in actie voor de laatste ronde van de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Steeman wist in beide races punten te scoren door als veertiende en vijftiende te finishen. Steeman werd achttiende in de eindstand. Helaas heeft de 17-jarige coureur na afloop te horen gekregen dat hij niet geselecteerd is voor de selectie van het seizoen 2018. Hamove-lid Rob Hartog scoorde uitstekende prestatie op zondag 17 september in Portugal. Tijdens de World Supersport wedstrijd finishte Hartog als tiende op het circuit van Portimão. Komend weekend komt de World Superbike kampioenschap in actie op Magny Cours in Frankrijk.