Hermans/van Gaalen reden in Estland een super 2e manche met een 3e plek. Archieffoto Albert Schreuder
Hermans/van Gaalen reden in Estland een super 2e manche met een 3e plek. Archieffoto Albert Schreuder Foto: Willy Hermans

Willemsen derde, Hermans op de zesde plek in Estland

Algemeen

Strijd bij WK Zijspancross steeds spannender

KIVIOLI/HENGELO - De elfde Grand Prix in Kivioli in Estland werd een overwinning voor het Frans/Letse duo Giraud/Mucenieks, waardoor ze tien punten inliepen op koplopers Bax/Musset. De Achterhoekers Willemsen en Hermans presteerden goed en konden hun posities in het WK-klassement handhaven.

Na de overvloedige regenval op zaterdag leek de Grand Prix van Kivioli in het water te vallen, maar zondag was het circuit met de talloze bultjes goed berijdbaar. In beide manches waren Giraud/Mucenieks toch wel verrassend oppermachtig. Zij wisten na een kopstart hun voorsprong uit te bouwen en zonder problemen winnend over de finish te gaan.

In de eerste manche lukte het Willemsen/Bax om op een halve minuut als tweede te eindigen en daarmee ook punten in te lopen op Bax/Musset. Deze rode plaat-rijders zijn momenteel niet de snelste, maar wel de meest constante. Al een aantal keren hadden ze een slechte start om zich dan knokkend naar voren te werken en alsnog belangrijke punten te bemachtigen. Zo ook deze keer. Vanaf de 14e positie lukte het om uiteindelijk de schade te beperken door als vierde afgezwaaid te worden.

Een knappe derde plaats was er voor Veldman/v.d. Bogaart. Lange tijd moesten ze daarvoor strijden tegen Van Werven/Van der Putten, die op een voortreffelijke vierde plaats leken af te stevenen. Nadat Bax/Musset en Daiders/Stupelis de Terborgenaar hadden ingehaald, kwam hij in de voorlaatste ronde ook nog ten val, zodat hij genoegen moest nemen met een vijftiende plek vlak achter Keuben/Rietman.
Voor Hermans/van Gaalen verliep deze manche niet erg succesvol. Ze konden niet voluit gaan en werden door een bijna-crash een aantal plaatsen teruggeworpen. Ze moesten genoegen nemen met een elfde plaats en moesten al hun concurrenten om de vijfde positie in het tussenklassement voor laten gaan.
Gelukkig wist de Hengeloër zich in de tweede manche op geweldige wijze te revancheren met een derde plaats. Giraud/Mucenieks waren met hun WHT AMS Husqvarna weer als snelste weg met daarachter eerst vooral Nederlandse combinaties met Willemsen op 3 en Hermans op 7. Willemsen schoof door naar 2, liep in op de Fransman, maar kwam ten val en zakte af naar de zevende plek. Bax/Musset en Hermans/van Gaalen profiteerden door op te schuiven als tweede en derde, al moest Koen Hermans nog flink gas geven om de terugkomende Daniël Willemsen nog voor te blijven. Hermans wist hiermee zijn vijfde klassementspositie te consolideren.
De 18-jarige Julian Veldman presteerde wederom goed door met de ervaren wereldkampioen Van den Bogaart in de bak als vijfde te finishen (totaal vierde).

In de WK-tussenstand zijn Giraud/Mucenieks de leiders Bax/Musset tot op acht punten genaderd met nog drie wedstrijden te gaan, zodat deze ongemeen spannend zullen verlopen en elk foutje van belang kan zijn. Willemsen/Bax volgen op enige afstand, maar blijven op de loer liggen.
Ook om de plaatsen 4 t/m 7 is de strijd hevig met vier teams met slechts een klein onderling puntenverschil. De voorsprong van Koen Hermans op Cermak en Daiders is gering, maar hij loopt in op nummer 4 Brown, dus wie weet waar dit seizoen eindigt.

Zondag 27 augustus alweer de volgende race in het Zwitserse Roggenburg. Op 10 september volgt Rudersberg en de finale is op 17 september in Markelo.

Dagklassement Kivioli:
1. Giraud 50 punten, 2. Bax 40, 3. Willemsen 40, 4. Veldman 36, 5. Daiders 31, 6. Hermans 30, 7. Cermak 28, 8. Kunnas 27, 9. Sanders 24, 10. Brown 21.

Stand na 11 van de 14 GP's:
1. Bax 448 punten, 2. Giraud 440, 3. Willemsen 402, 4. Brown 308, 5. Hermans 298, 6. Cermak 295, 7. Daiders 295, 8. Vanluchene 277, 9. Wilkinson 227, 10. Veldman 227, 11. Van Werven 189.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant