De toertocht door de Achterhoek viel net als de Ronde van de Achterhoek op zondag in de smaak bij de deelnemers. Foto: Luuk Stam
De toertocht door de Achterhoek viel net als de Ronde van de Achterhoek op zondag in de smaak bij de deelnemers. Foto: Luuk Stam

Ook wielertoerist geniet van parcours door de Achterhoek

Algemeen

ACHTERHOEK - Voordat de elite- en belofterenners zondag hun Ronde van de Achterhoek reden, konden de wielertoeristen zaterdag al proeven van het parcours. 300 toerfietsers deden dat.

Door Luuk Stam

Op de parkeerplaats van sportpark Den Elshof in Groenlo staan Steven van Bunnik (28) uit Zwolle en Maarten Klein Kiskamp (27) uit Haaksbergen wat uit te hijgen. 111 kilometer hebben ze op de teller staan, de oostelijke lus van de Ronde van de Achterhoek ging deze ochtend onder de dunne bandjes van hun wielrenfietsen door. "In het begin hadden we veel wind tegen", verzucht Klein Kiskamp. "Ik dacht; als dit maar niet de hele tijd zo gaat."
Behalve in Groenlo konden deelnemers aan de toerversie van de Ronde van de Achterhoek ook starten en finishen in Aalten, Winterswijk, Vorden, Doetinchem en Ulft. Van de 300 deelnemers fietsten er 120 de volledige ronde van 174 kilometer. De andere 180 deelnemers kozen voor de oostelijke lus (111 kilometer met startplaatsen Aalten, Winterswijk, Groenlo) of de westelijke lus (113 kilometer met startplaatsen Vorden, Doetinchem en Ulft).
In Vorden hebben Nina Zennipman (19) uit Zutphen en vier vriendinnen van haar Nijmeegse studentenwielervereniging Mercurius de westelijke lus erop zitten. "Een mooie route", vindt Zennipman. Of ze het een probleem vindt dat er af en toe wat onverharde stukken en klinkerwegen in het parcours zijn opgenomen? "Nee, het was goed te doen", vertelt ze. "Ik ben een crosser en ik vind al die wegen mooi. Ik houd echt van de Achterhoek."
Als Zennipman is vertrokken voor het laatste stukje naar haar woonplaats Zutphen, meldt een groepje van vier zich mannen zich bij De Herberg in Vorden. "Even snel de bidons bijvullen en weer door", zegt Maurits Bulten (40). Hij komt uit Doetinchem en fietst samen met zijn stadsgenoten Frans Evers (55) en Harold Wiltink (16) de volledige ronde.
Martin Roelofsen (56) uit Ravenstein heeft zich bij het Doetinchemse drietal aangesloten. "Een super mooie tocht", vindt hij. "Echt een aanrader. Op sommige stukken krijg je het gevoel dat je in Parijs-Roubaix zit." Ook de Doetinchemmers zijn enthousiast. "De route is heel afwisselend", vertelt Maurits Bulten. "Je komt op plekken waar je anders nooit komt."
Waar dit viertal na 140 kilometer ogenschijnlijk fris vertrekt voor nog eens ruim 30 kilometer, zijn Steven van Bunnik en Maarten Klein Kiskamp in Groenlo blij dat het erop zit. "Vanmiddag gaan we naar FC Twente", vertelt Klein Kiskamp. "Op de fiets vanuit Haaksbergen is dat normaalgesproken 35 minuten, maar vandaag trek ik er een uur voor uit."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant