Koen Hermans terug in Top 5

Algemeen

LETLAND/HENGELO - De afgelopen races om het WK Zijspancross ging de aandacht vooral uit naar het duo Willemsen/Bax, maar in Letland was Koen Hermans de hoogst geklasseerde Achterhoeker. Met een derde en achtste plaats eindigde hij met Koen van Gaalen als vijfde in het dagklassement. Daniël Willemsen verloor belangrijke punten door pech in de eerste manche, maar wist daarna wel de tweede manche op zijn naam te schrijven. Bax/Musset liepen verder uit door twee maal als tweede te eindigen en daardoor de Grand Prix van Stelpe te winnen.

Zoals vaker dit jaar verliepen de manches weer totaal verschillend. Lange tijd hadden Willemsen/Bax de leiding in de eerste manche, maar door pech vielen ze ver terug. Bovenop een helling kwamen ze stil te staan en moesten een bovenmenselijke inspanning doen om het span over de top zien te krijgen. Het lukte onder aanmoediging van het publiek, maar ze kwamen puntloos als 21ste over de streep. Een enorme tegenvaller in de strijd om de wereldtitel. Giraud/Mucenieks profiteerden volop door de overwinning in deze race. Bax/Musset kwamen weer eens ten val maar wisten toch als tweede te eindigen voor Hermans/van Gaalen, die daarmee een sterke race bekroonden en een podiumplaats in het zicht kregen.
De andere Nederlanders kwamen op enige achterstand binnen: Veldman/van den Bogaart finishten op 10, van Werven/van der Putten op 12 en Keuben/Rietman op 20.
In de tweede manche was er eerst een herstart na één ronde. Daarna revancheerden Willemsen/Bax zich door oppermachtig naar de zege te rijden, waarmee ze wel bewezen over de snelste combinatie te beschikken. Daarachter reden Hermans/van Gaalen wederom een voortreffelijke race en leken op weg naar een podiumplaats. Ook nadat Giraud/Mucenieks hen passeerden leek er niets aan de hand, totdat deze stil viel en Hermans/van Gaalen daar precies achter bleven steken. Kostbare tijd werd hierdoor verloren, waardoor ze uiteindelijk genoegen moesten nemen met een achtste positie. In het dagklassement toch een uitstekende vijfde plaats voor de Achterhoeker en Brabander en de 33 punten waren precies genoeg om te stijgen naar de vijfde plaats in het WK-klassement.
Bax/Musset kenden een matige start, maar wisten zich toch weer naar voren te werken en met een tweede plaats de dagzege op te eisen. De gebroeders Cermak volgden in hun kielzog voor Wilkinson/Chamberlain en Veldman/van de Bogaart. Van Werven en Keuben werden als twaalfde en dertiende afgezwaaid.

De zijspankaravaan blijft deze week in de Baltische staten. Komende zondag vindt de Grand Prix in Kivioli (Estland) plaats, daarna volgt Roggenburg in Zwitserland.

Dagklassement GP Stelpe:
1. Bax 44 punten, 2. Giraud 39, 3. Cermak 38, 4. Wilkinson 33, 5. Hermans 33, 6. Daiders 28, 7. Veldman 28, 8. Willemsen 25, 9. Brown 25.

Tussenstand na 10 GP's:
1. Bax 408 punten, 2. Giraud 390, 3. Willemsen 362, 4. Brown 287, 5. Hermans 268, 6. Cermak 267, 7. Daiders 264, 8. Vanluchene 263, 9. Wilkinson 218, 10. Veldman 181, 11. Van Werven 174.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant