Geert Postma, Gerrie Gal en Wilma Aalderink kijken uit naar de open dag van De Kei. Foto: Liesbeth Spaansen
Geert Postma, Gerrie Gal en Wilma Aalderink kijken uit naar de open dag van De Kei. Foto: Liesbeth Spaansen

'Elke vijf jaar jezelf vragen: wat wil ik later worden'

Algemeen

Zeven vragen aan voorzitter SWS Geert Postma

STEENDEREN - Mensen in Steenderen en omgeving kennen Geert Postma als dierenarts, weten misschien dat hij jarenlang wensvervuller was en kookt met groepen. Begin 2015 startte hij als voorzitter van de Stichting Welzijn Steenderen, omdat hij graag iets voor de samenleving wil betekenen. "Ik woon op Rha en werk veel elders. Ik moest iets gaan doen in mijn woonomgeving, om niet de connectie daarmee te verliezen." Samen met onder andere Wilma Aalderink, Marijke Melsert en Gerrie Gal organiseert Geert zondag 27 augustus een open dag in Activiteitencentrum De Kei.

Door Liesbeth Spaansen

1. Was het voorzitterschap van de Stichting Welzijn Steenderen (SWS) een logische stap?
"Ja, het blijft dienstverlening. Ik stel mezelf iedere vijf jaar de vraag: 'Wat wil ik later worden'. Raad ik iedereen aan! Vrienden vonden verzorgen in een ouderwets bejaardenhuis wel bij me passen. Twee weken later belde Martje Eggens me op of ik het voorzitterschap van de Stichting Welzijn Steenderen van haar over wilde nemen. Drie maanden later besefte ik dat de stap heel logisch was: mijn vader is jarenlang voorzitter geweest van een bejaardenhuis in Bilthoven en mijn grootvader in een rusthuis in Harlingen."

2. Is de doelstelling van Stichting Welzijn Steenderen, het welzijn en de zelfstandige leefwijze van met name oudere bewoners in en rond Steenderen te bevorderen, nog steeds van toepassing?
"Nee. Het gaat al lang niet meer alleen over het welzijn van ouderen. Belangrijk is het welzijn, de vitaliteit en de leefbaarheid van het dorp als geheel. Wij willen alle groeperingen daarbij betrekken. Het bredere doel past in het huidige beleid van krimp." Wilma Aalderink vult aan: "Krimp is niet alleen hier in de Achterhoek. Overal worden de mensen ouder en zijn er minder jongeren."

3. Was het altijd al de bedoeling om de dagbesteding in De Bongerd te beëindigen?
"Nee, het lag niet aan de Stichting Welzijn, deze stond aan de basis van de dagbesteding in De Bongerd, al in de oude kleuterschool, die op de plek van de huidige Bongerd stond. Sensire is verantwoordelijk voor de dagbesteding. Doordat er steeds minder mensen gebruik maakten van de dagbesteding in Steenderen is Sensire gestopt. Dat er minder mensen gebruik van maakten, kan komen doordat de dagbesteding een negatieve beeld heeft. Het werd gezien als een plek waar alleen echt oude mensen komen. Dat was niet zo, maar er kwamen wel steeds minder aanmeldingen." Wilma Aalderink: "Het ging ook om de financiering van de zorg, vanwege het dalende aantal bezoekers. Het werd steeds een dag minder, van vier, naar drie, naar geen dagbesteding. Alleen de woensdagmiddagvisite is er nog." Gerrie Gal: "De nieuwe organisatie Zorghuis NoaLies voor dagbesteding is bedoeld voor alle leeftijden, zij begeleiden ook jongeren. Als deze dagbesteding willen, kunnen ze ook in De Kei terecht."

4. Wanneer zijn de plannen ontstaan om organisaties te benaderen en activiteiten te gaan organiseren in de voormalige St. Joannesschool?
"In juni 2016 kregen we van de gemeente de school in gebruik. In september begonnen de eerste danslessen van Urban Dance Lab (UDL), gevolgd door de maandelijkse avond van de Kids Steenderen. Daarna werden er gesprekken gevoerd met het sociaal team en op verzoek met dagbesteding NoaLies." Dagbesteding NoaLies is in Steenderen in een opbouwfase, en staat nu een dag in de week op de agenda. Omdat de dagbesteding in De Bongerd drie weken eerder stopte dan NoaLies startte, zijn de overgebleven Sensire cliënten van De Bongerd naar Vorden gegaan voor dagopvang. Gerrie Gal: "Niet alle cliënten zijn daar blij mee. De Steenderense mensen missen de gesprekken met dorpsgenoten nu ze in Vorden zijn. In De Bongerd liepen mensen nogal eens binnen voor een praatje." Sinds mei/juni van dit jaar wordt vooral Geert Postma benaderd door mensen die iets willen organiseren in De Kei. "Voor toneel, vechtsporten, houtbewerken en het KBO internetcafé. Maar het kan, De Kei is een ontmoetingscentrum voor iedereen, jong en oud." Het beheer zal nog moeten worden georganiseerd, als volkshuis bijvoorbeeld om de continuïteit voor de vele vrijwilligers te waarborgen." Ook is er een Commissie voor Iedereen. Geert: "Steeds meer mensen willen meedenken, brainstormen over wat te doen in De Kei. De kermiscommissie sloot zich al aan, vluchtelingenwerk, een kunstschilder. Iedereen is uitgenodigd om contact op te nemen met Stichting Welzijn voor de nieuwe vergadering."

5. De open dag van De Kei, zoals de Joannesschool nu wordt genoemd, staat voor de deur. Voor wie is deze dag bedoeld?
"De Commissie voor Iedereen heeft de open dag bedacht. Zij willen laten zien wat er gebeurt in De Kei. Daarnaast zijn verenigingen en clubs uitgenodigd om zich te presenteren. Wij willen laten zien hoe Steenderen een vitaal dorp is. Het is een leuke gelegenheid om te kijken wat het dorp Steenderen zo leefbaar maakt."

6. Moeten belangstellenden zich aanmelden, en zo ja waar?
"De open dag is voor iedereen vrij toegankelijk om te bezoeken. We hopen op mooi weer, dan kunnen op het schoolplein veel activiteiten worden gedaan. Verenigingen kunnen zich nog wel aanmelden via de website, daar stat een invulformulier. Of ze sturen een mail."

7. De organisatie hoopt op veel belangstelling voor deze open dag. Waar mogen zij hun auto's parkeren?
"Goede vraag. De auto's kunnen op het Marktplein worden neergezet, de mensen kunnen dan door De Bongerd lopen naar de school. Gerrie Gal vult aan: "Mensen uit Steenderen kunnen ook op de fiets komen, of lopend." Geert, Wilma en Gerrie zijn benieuwd hoe druk het wordt.


info@dekeisteenderen.n
www.dekeisteenderen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant