Een schematische afbeelding van hoe het Solarpark Baak er uit gaat zien. Foto: PR Remie
Een schematische afbeelding van hoe het Solarpark Baak er uit gaat zien. Foto: PR Remie

Geen noppen maar panelen op de Bakermat

Algemeen

BAAK – Wat te doen met een verlaten voetbalterrein? Daar stond de gemeente Bronckhorst voor, nadat de voetbalverenigingen van Baak en Steenderen samen verder gingen in Steenderen. Verschillende initiatieven voor de invulling van de vrijgekomen velden van de Bakermat werden ingediend, maar het plan voor een Solarpark op het terrein had de voorkeur. Henri Baks van Remie Renewable Energy B.V. (RRE B.V.) gaat het project opzetten.

Door Liesbeth Spaansen

Henri Baks uit Langerak is bedrijfsadviseur bij Remie. Via een artikel over het project 'Zon op het Erf' kwam hij in contact met de gemeente Bronckhorst. "Gemeenten waren bezig om voor boerenbedrijven, die op termijn willen stoppen, een andere bestemming te vinden. De stallen worden dan gesloopt en op de plek van die stallen worden zonnepanelen geplaatst. Daarmee ontstaat een win-win situatie, want je bent de verrommeling kwijt en je geeft de locatie een herbestemming."
Hij voerde gesprekken met wethouder Arno Spekschoor en ambtenaar duurzaamheid Erik Mol van de gemeente Bronckhorst. "Hieruit bleek dat gezocht werd naar een alternatief voor het voetbalterrein in Baak. Remie wil graag projecten ontwikkelen, in dit geval een zonnepark. Daarom vroegen wij, of wij een plan daarvoor mochten indienen. Ik heb vervolgens een principeverzoek ingediend bij de gemeente. Voor het plan met tekeningen, schetsen en uitleg hoe wij het project zien, heeft het college in oktober vorig jaar beslist en uiteindelijk groen licht gegeven."

Henri bezocht informatieavonden over Bronkhorst en Omgeving Energie Neutraal (BOEN) en het Solarpark in Hengelo. "Ik haal daar altijd wel inspiratie uit, bijvoorbeeld welke bij voorkeur lokale partijen erbij zijn betrokken. Boen werkt samen met de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM), hanteert een zogenaamde 'postcoderoos regeling' en heeft de voorwaarde dat er minimaal vijftig deelnemers zijn. Dat is in Baak niet van toepassing. Wel wordt gewerkt met de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE), anders kost het echt teveel."
Henri Baks: "We hebben een overeenkomst gesloten met de gemeente Bronckhorst, die de grond ter beschikking stelt voor verhuur middels een erfpacht of opstal. Wel langjarig via een zakelijk recht. Die afspraken liggen vast. We zijn nu bezig om op eigen kosten de bestemmingsplannen te laten wijzigen en de vergunningen te realiseren. Het is nog mogelijk dat er bezwaar uit de buurt komt of we naar de Raad van State zouden moeten."
Voor een gemeente is de energietransitie erg belangrijk, meer nog dan echt geld verdienen. Rendementen zijn niet torenhoog. "Subsidie zorgt ervoor dat het rendabel wordt. Het terrein van 2,2 hectare wordt afgesloten en omheind. Het wandelpad dat langs het terrein loopt, blijft behouden. De begroeiing langs het pad ook. Het groen op het trainingsveldje zal wel weg moeten, maar daarvoor wordt op een andere plek nieuwe groen geplant."

Het terrein wordt efficiënt ingericht, het is de bedoeling zoveel mogelijk energie te realiseren, want anders is het misschien niet rendabel. De zonnepanelen, die laag bij de grond worden gezet, hebben een opbrengst van maximaal ongeveer 1,7 megawatt, genoeg voor ongeveer 500 huishoudens. Henri Baks wil toch ook aan educatie gaan doen, maar dan aan de rand van het gebied. "Dat vind ik ook leuk om te doen. Vertellen met name waar de maatschappij voor staat en het hoe en waarom van verduurzamen."

De energie die op het Baakse Solarpark wordt opgewekt, zal gekocht kunnen worden door AGEM. "Dat is goed voor de Achterhoek, maar ook voor andere bedrijven wordt het mogelijk energie af te nemen. Je sluit hiervoor stroomcontracten met partijen. De contacten met AGEM is er al en hun expertise is welkom. Er is zeker voorkeur voor partijen uit deze streek."

Bij de Baakse voetbalvelden is een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk omdat het nu een sportbestemming heeft. Dat wordt verder gecommuniceerd met de buurt, dat tot nu toe positief reageren op het plan. Binnenkort worden belangstellenden uitgenodigd voor een informatieavond.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant