Sam Lowes krijgt geen kans om zich te bewijzen bij Aprilia. Foto: Henk Teerink
Sam Lowes krijgt geen kans om zich te bewijzen bij Aprilia. Foto: Henk Teerink

Hartog zegeviert tijdens het IDM kampioenschap op Assen

Algemeen

ASSEN/HENGELO - Rob Hartog reed een ijzersterk weekend in de Supersport 600 op het TT Circuit Assen. Hartog domineerde de trainingen en won ook beide wedstrijden. Sam Lowes en Torleif Hartelman kregen op de Red Bull Ring slecht nieuws te horen over hun toekomst bij Aprilia Racing in de MotoGP.

Door Asse Klein

Afgelopen weekend was het Duitse International Deutsche Meisterschaft (IDM) kampioenschap te gast op het TT Circuit Assen. Hamove-lid Rob Hartog werd de grote man met twee overwinningen in de IDM Supersport 600 klasse. Hartog was in alle trainingen het snelste. In de eerste race reed hij van start tot finish aan de leiding. In de tweede manche was hij in een fel gevecht verwikkeld met de Oostenrijk Thomas Gradinger en landgenoot Vasco van der Valk. Na een mooi duel kwam opnieuw Hartog als winnaar uit de bus.

In de IDM Superbike gingen beide overwinning naar Markus Reiterberger. De Duitser domineert het hele seizoen al in deze competitie. Danny de Boer werd eenmaal tweede. In de eerste race viel hij uit vanwege een gebroken ketting. Pepijn Bijsterbosch mocht tweemaal naar het podium, want hij finishte in beide races als derde. In de Zijspanklasse ging de winst in beide races naar de Zwitserse combinatie Markus Schlosser en Thomas Hofer. De Nederlanders Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen werden in beide races tweede.

Regionale rijder Toine Gierkink kwam in actie in de gecombineerde wedstrijden voor de Nederlandse Yamaha R3 Cup en Duitse IDM Supersport 300. Gierkink streed in de eerste wedstrijd voor het podium, maar zakte in de slotfase naar een zesde plaats. De tweede manche verliep minder goed voor Gierkink. Een vroege crash zorgde ervoor dat hij zich kon bemoeien in de strijd voor de voorste posities. De winst in deze klasse ging naar Dennis Koopman (race 1) en Finn de Bruin (race2).

Dat het in de MotoGP raar kan lopen ondervinden Sam Lowes en zijn begeleider Torleif Hartelman. Lowes tekende vorig jaar een tweejarige verbintenis met Aprilia Racing in de MotoGP, maar staat na één seizoen al weer op straat. Lowes kende een pittige seizoenstart en al snel werd bekend dat de Brit onder druk zou staan bij zijn Italiaanse werkgever. Tijdens de Grand Prix van Oostenrijk werd er bekend gemaakt dat Lowes volgend jaar geen zitje meer krijgt bij Aprilia. Lowes kende waarschijnlijk mede dankzij alle perikelen ook een lastig raceweekend op de Red Bull Ring, waarbij hij als twintigste en laatste finishte. Voor Victor Steeman werd het ook geen goed weekend in de Red Bull MotoGP Rookies Cup. In beide races wist Steeman geen punten te scoren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant