In een draagstoel wordt Schutterskoningin Ans Sesing naar de tent gedragen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
In een draagstoel wordt Schutterskoningin Ans Sesing naar de tent gedragen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Ans Sesink Schutterskoningin Olburgen-Rha

Algemeen

OLBURGEN – Met een temperatuur van rond de zestien graden en wat wind gingen z'n 75 schutters uit Olburgen en Rha zaterdag 12 augustus op de wei aan de Dierenseweg de strijd met elkaar aan om het koningschap. Vogelbouwer Rob Gosselink verkleedde de vogel als deftige dame met hoedje. Na een spannende strijd en het 418de schot, was het Ans Sesink die het laatste stuk van de romp eraf schoot.

Door Liesbeth Spaansen

Voorzitter Hans Rewinkel opende deze ochtend op het kermisterrein aan de Dierenseweg. Wethouder Jan Engels was aanwezig om schutters en publiek succes en plezier te wensen. Na het lossen van het eerste schot, mocht schutterskoning Olburgen-Rha 2016 Robert Geelen schieten en dan de ingeschreven schutters, bepaald door loting.

Het werd een lange, spannende strijd tussen deelnemers. Uit welke plaats, Olburgen of Rha zou de nieuwe schutterskoning(in) dit jaar komen? De schutters stonden intussen wel gezellig bijeen in de tenten, vanwege de enorme buien. Slechts een enkeling stond bij het hek met paraplu.

In de eerste ronde werden vleugels, kop en staart geschoten en pas in de vierde ronde kwam er schot in de romp. Emmeke Gosselink schoot de grootste helft van de vogelromp, maar de titel ging aan haar voorbij. Het laatste stuk romp kwam naar beneden na een gericht schot van Ans Sesink.

De nieuwe schutterskoningin, oorspronkelijk uit Rha en logerend in Olburgen, haalde haar schouders eerst verontschuldigend op, maar daarna kwam het gelukgevoel en de felicitaties.

De nieuwe koningin werd naar de tent gedragen. Sterke jonge mannen gaven haar een koningscape en kroon en lieten haar plaatsnemen in een draagstoel. Ook binnen werd zij gefeliciteerd. Voor de officiële prijsuitreiking werd zij zelfs over de muur van de 'huiskamer' in de tent getild, een prachtig moment.

De voorzitter vroeg koning Robert Geelen en zijn koningin Purusha naar voren. Zij kregen als aandenken aan het koningschap 2016 een gegraveerd bord en bloemen. De schutters van de vleugels, kop en staart kregen een envelop met inhoud. Tot slot kreeg koningin Ans Sesink en haar koningin Daphne Daniëls de versierselen omgehangen. Ans kreeg ook een envelop en Daphne de bos bloemen. Van Maria en Theo kregen zij een flinke beugelfles bier, die meteen na flink schudden werd geopend. Ans liet de bonnetjes verzilveren.

Uitslagen
Kop: Mark van den Heuvel,
staart: Leo Teunissen,
linkervleugel: Ismo Bremer,
rechtervleugel: Jelmer Bremer,
romp: Ans Sesink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant