De Kleine Schutterij van Steenderen. Foto: PR
De Kleine Schutterij van Steenderen. Foto: PR

Kleine Schutterij van de Steenderense kermis

Algemeen

STEENDEREN - De Kleine Schutterij van Steenderen wordt jaarlijks samengesteld uit de jeugd van de Steenderense basisschool, die zich hiervoor opgeeft. De belangstelling onder de kinderen is hiervoor ieder jaar zo groot, dat er geloot moet worden. De Kleine Schutterij werd opgericht in 1911 en beschikt over een eigen vaandel en sinds een aantal jaren over mooie passende kleding, voorzien van het logo van de Kleine Schutterij.

De deelnemende kinderen collecteren direct na de zomervakantie in het dorp voor de Kleine Schutterij. Zij hopen op ieders gulle gift, want op deze manier kan de organisatie met elkaar deze traditie voor de kinderen in stand houden. Hier worden bijvoorbeeld de prijzen van gekocht voor het kruisboogschieten en is een paar jaar geleden nieuwe kleding aangeschaft. Op de eerste kermisdag, de vrijdag, treedt het gezelschap al 's morgens vroeg aan voor de rondgang door het dorp. Deze rondgang start bij de Big Bread om ongeveer 9.00 uur.

Binnen de groep bestaan verschillende rangen en functies: kapitein, luitenant, vlaggenist, tamboermaître, vendelzwaaier, trommelaars en bielemannen. Voor verschillende functies wordt in de weken voorafgaande aan de kermis een aantal keren geoefend.

Tijdens de rondgang door het dorp hakken de twee bielemannen op een aantal plaatsen met een houten bijl de bielemanpaaltjes omver. Traditiegetrouw voert de route langs de burgemeester, bij het voormalig gemeentehuis en thans AVIKO kantoor, de dokter, de pastoor en De Bongerd. Op die locaties wordt de vendelhulde gebracht.

Alle kinderen die dit leuk vinden mogen meelopen tijdens deze rondgang. De tocht eindigt op de vogelweide, net buiten het dorp. Daar wordt met de kruisboog geschoten om het Koningschap van de Kleine Schutterij van Steenderen. Hiermee zijn ieder jaar weer mooie prijzen te winnen.

Voor de zomervakantie zijn de kinderen van De Pannevogel in Steenderen hiervoor uitgenodigd.

De kinderen die het ook leuk vinden, groep 5, 6 en 7 nu en na de vakantie zijn dat dan de groepen 6,7 en 8 om mee te doen maar zich nog niet hebben opgegeven, kunnen zich nog steeds aanmelden bij Klaas Leutscher, Esdoornstraat 9, telefoon 0575-452280.

In de laatste week van de zomervakantie (25 t/m 29 augustus) is er een samenkomst bij Klaas Leutscher en wel op dinsdagmiddag 15 augustus om 17.00 uur. Dan worden de taken verdeeld, krijgt iedereen de spullen en gaan ze echt aan de slag met collecteren en oefenen voor de Kleine Schutterij. Degene die meedoet verdient een aardig zakcentje en dat is altijd leuk met de kermis in het vooruitzicht. Wie doet mee?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant