Afbeelding

Column Luuk Stam - Twee biertjes

Algemeen

Twee biertjes

Een mooi gezicht vind ik het altijd, zo'n volle tray bier. Hoog verheven boven het feestvierend publiek – om maar geen druppel te verliezen – gaat de verzameling goudgele rakkers richting een vriendengroep. Soms zes biertjes tegelijk, soms tien, soms zelfs twintig. Om en om halen. Ieder zijn (of haar) rondje.

In de Achterhoek kom je het overal tegen. In cafés. Op kermissen. En vanzelfsprekend ook op een festival als de Zwarte Cross. Het is niet alleen een door de jaren heen volledig ingeburgerd fenomeen, het is ook nog eens enorm efficiënt. Het scheelt de feestvierders lopen en het scheelt de barmannen een hoop werk. Iedereen is er hartstikke tevreden over.

Iedereen, behalve het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP). Als het aan hen ligt, gaat dit op festivals en grote evenementen veranderen. In hun ideaalplaatje mag iemand maximaal twee biertjes bestellen. Maximaal twee! Dan zou het voor het barpersoneel gemakkelijker zijn om te voorkomen dat bier in handen komt van jongeren onder de 18.

Dit idee moet ergens in een stoffig kantoor ver weg van de bewoonde wereld zijn bedacht. Ik schat door een stagiair. "Diederik, je bent hier nu drie weken, heb jij nog een voorstel?", zo moet het hebben geklonken. "Nou", zo moet Diederik zijn begonnen. "Wat als we feestvierende mensen nu eens maximaal twee biertjes per persoon laten halen?"

Diederik moet even voorbij zijn gegaan aan het feit dat van een dergelijke maatregel helemaal niemand blij wordt. Dat het leidt tot irritaties en ellenlange wachtrijen. Zeker in een regio als de Achterhoek. Maar zijn begeleider was blijkbaar direct enthousiast: "Wat een geweldig idee, Diederik! Gaan we voorstellen!"

Straks zitten wij ermee. Dan ziet zo'n feestje er ineens heel anders uit. Sta je de helft van de tijd bij de bar, samen met allemaal andere mensen die Diederik ook een enorme oelewapper vinden. Maar zijn begeleider was de directeur en de directeur heeft wat in de melk te brokkelen en dus is dit nu het regeltje dat we allemaal maar te accepteren hebben.

Ik geloof er niet in dat het daadwerkelijk zover komt. Toch verbaas ik me nergens meer over in een tijd waarin voetballers meer dan 200 miljoen euro kosten en omroepberichten genderneutraal worden. Ergens stel ik me er dan ook op in dat zo'n barman ooit zegt: "Sorry, meneer. Maximaal twee biertjes per persoon. Ik kan het ook niet helpen."

Dat mag je zo'n barman niet eens aandoen. Die moet in het zuiver hypothetische geval straks alle boze blikken opvangen die eigenlijk voor Diederik bedoeld zijn. De directeur van STAP voegde overigens nog aan zijn verhaal toe dat mensen van boven de 18 zelf wel meer dan twee drankjes mogen drinken. Nou, hoera!

Natuurlijk is het belangrijk om aan de gezondheid van de jongere generaties te denken. Dat er een organisatie als het STAP bestaat, is dan ook zeker niet verkeerd, maar deze mensen moeten wel weten waar ze over praten. Misschien kunnen ze eens naar de Achterhoek komen en een bezoek brengen aan een feesttent. Op voorwaarde dat ze een rondje geven, uiteraard.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant