Joey den Besten voor de Fransman Pierrre Yves Bian. Foto: Henk Teerink
Joey den Besten voor de Fransman Pierrre Yves Bian. Foto: Henk Teerink

Een weekend met twee gezichten voor Den Besten in Chimay

Algemeen

HENGELO/ CHIMAY - Joey den Besten blijft de tussenstand aanvoeren in de IRRC Supersport na de derde ronde van het kampioenschap op het stratencircuit van Chimay. Den Besten wist de eerste race ruim te winnen. In de tweede manche kwam de Performance Racing Achterhoek rijder op een natte baan niet verder dan een vierde plaats.

Afgelopen weekend was de derde ronde van het Internationale Road Race Championship (IRRC) op het stratencircuit van Chimay. Joey den Besten kwam als lijstaanvoerder in de IRRC Supersport naar België. De coureur van het team van Tonny Wassink kwalificeerde zich als tweede. Op zondagmorgen in de eerste race wist Den Besten zijn naaste concurrenten Pierre-Yves Bian en Thomas Walther te kloppen en won de race met grote voorsprong. Voorafgaand aan de tweede race had het keihard geregend. Bian voelde zich als een vis in het water en won de race. Den Besten had het wat lastiger en vocht met een groepje rijders voor de laatste podiumplaats. Den Besten eindigde als vierde achter Walther en Christian Schmidt. In de tussenstand gaat Den Besten nog steeds aan de leiding met 108 punten. Het kampioenschap ligt volledig open, want Bian heeft slecht twee punten en Walther zeven punten minder dan de rijder van Performance Racing Achterhoek uit Hengelo Gld.

Johan Fredriks en Marcel Zuurbier de rijdende leden van de Hamove kwamen uit in de IRRC Superbike. De races werden gewonnen door de Belgische BMW-rijders Vincent Lonbois en Sebastien Le Grelle. Fredriks werd in beide wedstrijden de beste Nederlander met een zesde en zevende plaats. Door zijn uitslagen stijgt Fredriks naar de vijfde positie in het klassement. Zuurbier werd in de eerste race eenentwintigste en zocht in de tweede natte race al na één ronde de pitstraat op.
Ook werden er in Chimay wedstrijden verreden voor de BeNeCup. In de Superbike-categorie won Lonbois beide wedstrijden. Fredriks reed ook in deze klasse en kwam voornamelijk in de eerste manche goed voor dag, waarbij hij een groot deel van de race tot de kopgroep behoorde. Fredriks eindigde als vierde. In de tweede manche eindigde hij als achtste. Den Besten kwam ook uit in de BeNeCup Superbike. De coureur uit Borculo gebruikte dit weekend de Superbike om daar extra leermeters te maken, om zo eventueel volgend jaar de overstap te kunnen maken naar het IRRC Superbike. Den Besten reed zondag alleen de eerste race waarin hij negentiende werd. Michael Hofman werd in deze race drieëntwintigste. De Nederlander Tim van Ooijen gaat aan de leiding in de tussenstand van de BeNeCup Superbike.
De Belg Laurent Hoffmann wist beide BeNeCup Supersport races op zijn naam te schrijven. De Nederlander John Smits met zijn Belgische bakkenist Gunter Verbrugge waren de sterksten in de zijspannen op Chimay.

Zaterdag in de namiddag werd er ook nog Endurance-wedstrijd verreden met oudere motoren. Zuurbier en Hofman deden samen mee aan deze race op een Kawasaki 750cc uit 1991. Het duo eindigde in deze lange afstandswedstrijd als vijfde.

Een flink aantal supporters uit de gemeente Bronckhorst was afgereisd naar het Belgische Chimay. Ondanks de sterk wisselende weersomstandigheden was het een gezellig onderonsje tussen de supporters en de coureurs.
???????De volgende ronde van het IRRC-kampioenschap wordt van 18 tot en met 20 augustus verreden in Duitsland op het semipermanente circuit van Schleiz. De BeNeCup komt komend weekend alweer in actie. Zij rijden dan in Frankrijk op het circuit van Djion Et Prenois.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant