Gerrit Groeneveld komt met boxer Sjors bij dierenarts Simon Schuurman en zijn stagiaire burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen
Gerrit Groeneveld komt met boxer Sjors bij dierenarts Simon Schuurman en zijn stagiaire burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen

Burgemeester Besselink steekt de handen uit de mouwen

Algemeen

BRONCKHORST/VORDEN – Eén dag liep burgemeester Marianne Besselink stage bij De Graafschap Dierenartsen op de locatie Vorden. "Ik heb een zeer interessante dag gehad," vertelt als ze haar doktersjas uitdoet. "Veel gezien en veel geleerd." Donderdag 23 juli keek zij mee bij een operatie, liep het spreekuur en ging mee visites rijden.

Door Liesbeth Spaansen

Al vroeg in de ochtend meldde burgemeester Besselink zich in Vorden, waar zij een doktersjas aangereikt kreeg. Er stond een operatie op het programma, een hond onderging een sterilisatie. "Ik verwachtte veel bloed, maar als ik twee druppels gezien heb, is het veel," is haar reactie.

Tijdens het spreekuur met dierenarts gezelschapsdieren Simon Schuurman troffen zij deze ochtend in spreekkamer 1 alleen honden, van pup tot al oudere dieren. De burgemeester maakte kennis met Sjors, de drie maanden jonge boxer van Gerrit en Ada Groeneveld, met Vosje, de vijfjarige teckel van mevrouw Van Zanten en Dino, de tienjarige cairn terrier van de familie Stapelbroek. De honden werden gecontroleerd en zo nodig geënt, nagels geknipt of tandsteen verwijderd, allemaal preventieve zorg.

Burgemeester leerde deze ochtend dat ook honden hun tanden goed moeten poetsen en dat er vele entingen zijn, die elk hun eigen werk doen. "Gaat de hond mee naar het buitenland? Dan moet er voor hondsdolheid worden ingeënt, vanwege de ziekte van Weil, dat zeer besmettelijk is. Voor het verblijf in een kennel is een vaccinatie kennelhoest verplicht. Ook dat is erg besmettelijk", vertelt de arts.

"Het is bijzonder om de vertrouwdheid tussen mens en dier te zien", vindt de burgemeester. "De honden hebben allemaal hun eigen karakter, van pittig tot rustig. Vroeger hadden wij ook een hond, die was erg rustig." Het is opvallend dat er meer honden in de praktijk komen. "Op het platteland is meer tijd en ruimte voor een hond," vertelt dierenarts Schuurman. "De mensen willen hier ook graag wandelen, in tegenstelling tot in een stad, waar meer katten zijn. Die kun je alleen laten. De mensen hebben daar minder tijd."

De dierenarts raakte met de burgemeester in gesprek over het werk in een dierenkliniek, waar het niet alleen gaat om preventieve zorg en geslaagde operaties, maar ook over slechtnieuwsgesprekken voeren met de eigenaren van zieke huisdieren. De dierenarts uitte daarnaast zijn zorgen over de toenemende problematiek van aangereden huisdieren. "Mensen vinden een gewond dier en bellen naar ons of de Dierenambulance. Of komen het brengen en willen dan eigenlijk dat wij meteen helpen. Ze hebben er ongetwijfeld de beste bedoelingen mee, maar hoe gaat het met de kosten? Zelf vertrekken ze weer. Alleen als de dierenkliniek geopend is, kunnen wij het dier direct onderzoeken." Voor aangereden wild worden leden van de Wildbeheereenheden gebeld.

Tijdens de rondleiding door de kliniek in Vorden kreeg de burgemeester een goede indruk van het bedrijf met verschillende spreekkamers, ruimten voor opnames en operaties, de röntgenruimte gezelschapsdieren, maar ook de paardenbehandelruimte, -röntgenruimte en de -operatiekamer, "We willen graag verbouwen om meer spreekkamers te realiseren en ook de ruimten voor de paarden is eigenlijk te klein", vertelt Simon Schuurman. Daar lag op dat moment een alpaca wakker te worden na een ingreep. Het paradepaardje is de CT ruimte. "Hier kunnen we een betere diagnose stellen bij aandoeningen die anders niet geheel zichtbaar zijn." De rondleiding eindigde na het laboratorium via de ruimte van de telefoniste bij de balie in de ontvangsthal.

Met dierenarts landbouwhuisdieren Arjan den Hertog bezocht de burgemeester die middag de locatie Steenderen en een veehouder in Vierakker.

Van maandag 17 tot en met donderdag 20 juli liep burgemeester Marianne Besselink stage bij achtereenvolgens Varkenshouderij Hakvoort-Geurts in Keijenborg, Sensire vanuit het gezondheidscentrum in Hoog-Keppel, De Graafschap Dierenartsen in Vorden en Dorado Beach in Olburgen. Via de media riep de gemeente Bronckhorst bedrijven en organisaties op om zich te melden als zij een stageplek aan zouden kunnen bieden. Het idee daarachter was om vanuit de werkvloer een beeld te vormen over de werkzaamheden, omgang met cliënten/klanten, bedrijfsprocessen en dergelijke. Uit de vele aanmeldingen koos de burgemeester zelf de vier bezochte stagebedrijven.

Het reinigen van de behandeltafel hoort bij het werk van een stagiaire. Foto: Liesbeth Spaansen
Teckel Vosje en het baasje, mevrouw Van Zanten komen op spreekuur. Foto: Liesbeth Spaansen
Dierenarts Schuurman onderzoekt cairn terrier Dino van de familie Stapelbroek. De burgemeester geeft hem brokjes. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant