De MX1 titel was voor Jeffrey Herlings. Foto: Henk Teerink

Heiki Laing pakt veel punten bij Dutch Masters of Motorcross

Algemeen

LICHTENVOORDE - In het weekend van 15 en 16 juli werd tijdens de Zwarte Cross de laatste Dutch Masters of Motocross gereden. Er werd gestreden om het kampioenschap in de klassen 85, 125cc, MX2 en MX1. Diverse wereldtoppers stonden daar aan de start zoals Jeffrey Herlings, Max Nagl, Gautier Paulin, Thomas K Olson en Heiki Laing van het Hartelman - JPXtreme Xperience Team. WPM Motors was vertegenwoordigd door Robin Nijkamp die lid is van de Vordense V.A.M.C. "de Graafschaprijders". Bij elk evenement waar het kampioenschap rijdt, worden er twee manches verreden waar men punten kan behalen voor het kampioenschap

De lichtste klassen hadden de trainingen en wedstrijden op vrijdag en zaterdag. Kaj de Wolf was de snelste jeugdrijder want hij won met overmacht de twee wedstrijden en behaalde daarmee ook het kampioenschap in de 85cc. Kay Karssemakers werd tweede in de eindstand. Mick Wopereis en Mike Roes hielden de eer hoog voor de regio. Wopereis werd twee keer twaalfde en Roes deed het ook niet slecht met een 32ste en 31ste plaats. De Deense rijder Mikkel Haarup werd op zaterdag kampioen in de klasse 125cc. Hij behaalde tweemaal de winst in Lichtenvoorde. Nederlands talent Raivo Dankers werd tweede in de eindstand bij de 125cc klasse.

De grote kanonnen verschenen op zaterdag en zondag aan de start. De wedstrijden in zowel de MX2 als MX1 waren meer dan het aanzien waard. Thomas K Olsen evenals Haarup afkomstig uit Denemarken pakte eenmaal de winst en werd in de tweede manche tweede achter de Nederlander Brian Bogers die in de eerste wedstrijd achter Olsen eindigde. De Amerikaan Thomas Covington werd tweemaal derde en vond het machtig mooi bij de Zwarte Cross. De titel in de MX2 ging naar Olsen en was daarmee de tweede Deen die met een kampioenschap aan de haal ging.

Veruit de belangrijkste klasse is de MX1 waar de grote sterren aan de start verschijnen. Naast de sterren komen er ook veelal hobbymatige rijders aan de start in deze klasse waaronder onder andere Heiki Laing. Laing uitkomend voor het Hartelman – JP Xtreme Experience team uit Hengelo Gld. was goed bezig tijdens het weekend van de Zwarte Cross. Dit jaar werd er voor het eerst gereden op het circuit 'de Schans' tijdens de Zwarte Cross.
De programmering was sterk afwijkend ten opzichte van andere Dutch Masters of Motorcross wedstrijden. De meningen hierover liepen sterk uit een, maar Heiki vond het vanaf de kwalificatie prachtig. Het circuit was behoorlijk aangepast en werd constant gevlakt in verband met andere activiteiten op het circuit. Soms kwamen de rijders vreemde attributen tegen op het circuit waaronder strandballen. Omdat er een behoorlijke prijzenpot te verdelen was, ontbraken de GP rijders waaronder Herlings, Paulin, Nagl, Anstie en Bengston natuurlijk niet. In de vrije trainingen liet Heiki zien dat hij aardig mee kon komen in dit sterk bezette veld. Hij klokte een mooie elfde tijd. De kwalificatie wedstrijd op zaterdagmiddag was ook een succes voor hem, hij eindigde daarin als twaalfde. Dat was een goede uitgangspositie voor de twee wedstrijden op zondag.
De start van de eerste manche was geweldig. De eerste ronden kwam hij als twaalfde door maar naarmate de wedstrijd volgde moest hij iets inleveren maar werd desondanks keurig twaalfde in deze wedstrijd. De start van de tweede manche was een stuk minder dan die van de eerste manche. Aanvankelijk moest hij genoegen nemen met een positie achter in het veld. Laing nam een ietwat agressieve houding aan op de snelle Yamaha wat resulteerde in goede ronde tijden. Ronde na ronde ging hij een concurrent voorbij en bij het ingaan van de laatste ronde lag hij op plaats 9. Dit kon hij vasthouden tot aan de finish. In het dag klassement werd hij keurig negende en daarmee was zowel het team als hij uitermate tevreden. In de einduitslag van het kampioenschap 2017 eindigde Laing als twaalfde.
WPM Motors rijder Robin Nijkamp was in de eerste manche betrokken bij een valpartij in de eerste bocht waardoor hij niet verder kwam dan een 24ste plaats. Nijkamp liet zien uit het goede hout te zijn gesneden, waardoor een vijftiende plaats zijn deel was in de tweede manche.

Jeffrey Herlings liet zijn concurrenten zien dat hij een maatje te groot voor hen was in Lichtenvoorde. Hij won zowel de kwalificatie wedstrijd alsmede de twee manches, ondanks dat z'n starts niet goed waren te noemen. Herlings is dan ook de terechte kampioen in de MX1 klasse. Hij mocht na afloop de bekers, bloemen en de kussen van Tante Riekie in ontvangst nemen. De Duitse topper Max Nagl werd tweemaal tweede en eindigde in de eindstand als derde achter de Fransman Gautier Paulin die tweemaal derde werd in beide manches. Herlings vond het fantastisch in Lichtenvoorde en hoopt er volgend jaar weer bij te zijn, liet hij na afloop weten. Een betere reclame kan de Zwarte Cross niet krijgen als een wereldkampioen dat zegt.