Met een gladiool de finishpoort door op naar de medaille. Foto: Alice Rouwhorst
Met een gladiool de finishpoort door op naar de medaille. Foto: Alice Rouwhorst

4x4 Wakkatocht groot succes

Algemeen

STEENDEREN/BRONKHORST – Net als bij de vierdaagse in Nijmegen werd de laatste 4x4 Wakkatocht afgesloten met een gladiool voor elke wandelaar en een zeer verdiende medaille na het inleveren van de stempelkaart.

Door Alice Rouwhorst

Steenderen en Bronkhorst hadden de eer om de eerst gehouden 4x4 Wakkatocht in de voormalige gemeente Steenderen afgelopen zondag af te sluiten. De start van deze tocht vanaf de 'Ieskeet' bij de ijsbaan de Molenkolk was 's morgens. In tegenstelling tot de eerdere drie, die begonnen vroeg in de avond. Zo'n 330 wandelaars van de 500 verkochte wandelkaarten verschenen bij de laatste start van dit knotsgekke, avontuurlijke wandelevenement. Na het lossen van het startschot met echte geweren rond half elf begonnen de eerste wandelaars aan de route die ze met behulp van een kleurrijk fotoboekje, pijlen en schoenen konden volgen. Terwijl vroege vogels hun baantjes trokken in het water, trokken de wandelaars voorzien van stempelkaart aan hen voorbij langs het zwembad. De hindernissen bij Rijvereniging PSV De Zevensteen waren te doen, alhoewel er af en toe toch een weigering plaatsvond. Echt spannend werd het langs de kolk waar meerdere krokodillen in het water dreven. Deze prehistorische dieren hadden een vrouw (Wakkawandelaar?) te pakken gekregen en bijna helemaal onder water gesleurd. Alleen haar benen staken nog boven de waterspiegel uit. In Bronkhorst stond kunst en muziek centraal met onder andere galmende klankschalen op de gerestaureerde kasteelheuvel, die door de aankleding met grote bloemen en bladeren een sprookjesachtige sfeer had gekregen. Langs het water, door de molen waar een ijsje werd uitgedeeld en via het dorp langs de Via Gladiola bij Jos Sloot eindigde de tocht na zo'n acht kilometer weer bij het startpunt. De dorst kon gelest en de honger gestild. Menigeen bleef nog even gezellig nababbelen met op de achtergrond muziek van DJ Roan en blije kinderstemmetjes vanuit het springkussen.

Veel te beleven onderweg
De 4x4 Wakkatocht begon in Toldijk op de snikhete laatste maandag in mei. De hitte weerhield gelukkig de wandelaars niet om te komen. Op die eerste avond werden ruim 350 kaarten verkocht. De organisatie had een mooie tocht uitgezet die over de erven van boeren en langs sloten ging en eindigde letterlijk met een spetterend slot. De brandweer zorgde voor een boel waterplezier en een nat pak voor vele kinderen.

Tijdens de tweede tocht in Olburgen en Rha zorgde Moeder Natuur daar zelf voor. Zware wolken loosden af en toe hun ballast boven de stoet wandelaars. De regenponcho bewees deze dag zijn nut. Deze omstandigheden leverde wel mooie vergezichten op langs de IJssel. Niet alleen het weer, maar ook de tocht zelf zorgde voor verschillende luchten. De route over het terrein van de Waterzuivering was daarbij toch wel het hoogtepunt. Het menselijk reukorgaan werd daar behoorlijk op de proef gesteld. De wandelaars kwamen van alles tegen tijdens deze wandeling: een huisvrouwenorkest met potten en pannen op het erf van een boer, een gitarist in een paardentrailer, een fotoshoot met de molen van Rha op de achtergrond, twee doorgedraaide dokters, een vrouw met een s(n)oepjurk aan en tegelwijsheden her en der in het veld.

De derde week was Baak aan de beurt. Deze dag was het perfect wandelweer. De route, uitgezet met gekleurde schoenen bracht de stoet allereerst naar de Wakka beautysalon. Jet, Toos, Saar en Bep keurden de wandelaars of ze Wakkaproof waren. Daar waar nodig werden ze afgestoft, gepoederd, geknipt en geschoren. Daarna mochten ze de Wakkasaloon (café Herfkens) binnengaan. Aan hoge nood onderweg was ook gedacht in de vorm van een veldtoilet. Griezelig werd het in het geestig verblijf. De route vervolgde met een slinger langs en door het Hertenbosch waar de wandelaars via de mooi nieuwe bruggen op Petra's muziekeiland kwamen. Daar speelde ze het Baakse volkslied op haar accordeon. Oppassen was het voor de Wakkavanger achter Huize Baak. Een laatste hindernis moest in de gymzaal genomen worden waar gymvereniging DOG een klein parcours had uitgezet voordat de finish bereikt werd.

Heel tevreden
De organisatie kon vooraf niet bevroeden dat er zoveel mensen van klein tot groot en van jong tot oud aan de 4x4 Wakkatocht mee zouden doen. Ze zijn blij met dit grote succes en bedanken iedereen die op welke manier dan ook hieraan bijgedragen heeft. Ze zijn er bijna honderd procent van overtuigd dat het wandelevenement volgend jaar of het jaar erop een vervolg zal krijgen.

Foto: Alice Rouwhorst
Foto: Alice Rouwhorst
Foto: Alice Rouwhorst
Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant