Koen Hermans en Kenny van Gaalen zijn tevreden met hun derde plaats. Foto Albert Schreuder
Koen Hermans en Kenny van Gaalen zijn tevreden met hun derde plaats. Foto Albert Schreuder

Zilver en brons voor Willemsen en Hermans op ONK Zijspancross

Algemeen

Valkenswaard - Het is de Achterhoekers Daniël Willemsen en Koen Hermans niet gelukt de Nederlandse titel binnen te halen. In Valkenswaard kwam in de stand in de top vier geen verandering meer, zodat het duo Bax/Musset gehuldigd kon worden als Nederlands kampioen, terwijl Willemsen/Bax en Hermans/van Gaalen als tweede en derde eindigden en daarmee zilver en brons veroverden.

Spanning tot de laatste manche
Vooraf maakten nog vier combinaties kans op de titel. Willemsen/Bax, Hermans/van Gaalen en Veldman/van den Bogaart stonden slechts kort achter Bax/Musset, zodat het op het Eurocircuit een spannende race beloofde te worden en een uitvaller onmiddellijk kansloos zou zijn.
In de eerste manche vlogen Willemsen/Bax als een speer weg. Bax/Musset gingen in de achtervolging, maar slaagden er niet in om te passeren. De rest van het kleine veld, met in totaal slechts 12 zijspannen, volgde op gepaste afstand. Veldman/van den Bogaart finishte als derde voor Van Werven/van der Putten en Hermans/van Gaalen.

Emoties liepen hoog op
Willemsen/Bax waren in het klassement koploper Bax/Musset nu tot op vijf punten genaderd en de laatste manche van het seizoen zou allesbeslissend zijn met de strijd tussen de gebroeders Bax als hoogtepunt. Winst voor Willemsen/Bax zou de titel opleveren.
Bij de start ging het helaas mis. De twee combinaties gingen er vol in en hielden bij de eerste bocht het gas erop. Daar kwamen ze met elkaar in botsing, waarbij Willemsen/Bax kapseisden en Van Werven/van der Putten meenamen. De titelstrijd eindigde daardoor in een anticlimax, want Bax/Musset konden ongehinderd als winnaar de manche uitrijden voor Veldman/van den Bogaart en Hermans/van Gaalen. Met de dagzege kreeg de zesde titel voor Etiënne Bax extra glans. Wel liepen de emoties naderhand hoog op omdat broer Robbie Bax van mening was dat hij er met Daniël Willemsen door Bax/Musset af waren gereden.
Willemsen/Bax kwamen nog wel als zevende over de streep en stelden hun tweede plaats in het eindklassement veilig. Hengeloër Koen Hermans consolideerde de derde plaats door Veldman nog net voor te blijven. Het doel om dit seizoen bij de beste drie van Nederland te eindigen was daarmee bereikt, toch een voortreffelijke prestatie!

Dagklassement Valkenswaard:
1. Bax/Musset 95 pnt 2. Veldman/v.d. Bogaart 86 3. Willemsen/Bax 84 4. Hermans/v. Gaalen 77 5. v. Werven/v.d. Putten 73 6. Keuben/Rietman 70.
Eindklassement ONK Zijspancross 2017:
1. Bax/Musset 448 pnt 2. Willemsen/Bax 429 3. Hermans/v. Gaalen 418 4. Veldman/v.d. Bogaart 415 5. v. Werven/v.d. Putten 332 6. Keuben/Rietman 310.

Grand Prix Iffendic
A.s. zondag gaat Koen Hermans verder met een ander doel te verwezenlijken, nl. een plaats bij de beste vijf van de wereld. Dan vindt de Grand Prix van Iffendic in Frankrijk plaats. Zonder dat er gereden is, is er wel iets in de stand veranderd. Achteraf zijn Bax/Musset en Willemsen/Bax hun punten in de vorige Frans Grand Prix kwijt geraakt, omdat hun benzine is afgekeurd. Dat kost hen resp. 47 en 40 punten. Bax/Musset verloren daardoor hun leiderspositie die nu door Giraud/Mucenieks wordt ingenomen.
Nieuwe stand:
1. Giraud/Mucenieks 213 pnt 2. Bax/Musset 179 3. Willemsen/Bax 163

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant