B en W spreken tijdens De Boer Op met inwoners van Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
B en W spreken tijdens De Boer Op met inwoners van Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Goede gesprekken aan gemeentelijke statafels

Algemeen

B en W De Boer Op

BRONCKHORST - Het stond te lezen in de krant en op de gemeentelijke website: 'B en W Bronckhorst gaan in gesprek met samenleving over kansen en uitdagingen'. Zij gingen De Boer Op en zetten hun stand neer op Mañana Mañana in Vorden, tijdens de Avondwandeltocht van Halle's Belang in Halle, bij het zwembad in Steenderen en op de weekmarkt in Hengelo en hielden bijeenkomsten in Hummelo, Toldijk, Vierakker en Zelhem.

B en W spraken met de inwoners aan de Bronckhorster statafels, waar zij een Bronckhorster koekje bij een appelsap uit de regio serveerden. Op de tafel lagen reactieformulieren die na invulling in de melkbus konden worden achtergelaten.
Er is sprake van bevolkingsdaling in de Achterhoek, dus ook in Bronckhorst. De gemeente heeft daar met inwoners, organisaties en verenigingen al op ingespeeld. Scholen gingen samen en de sportaccommodaties zijn door vrijwilligers overgenomen. Nieuwe prognoses lieten een sterkere daling zien dan verwacht en de gemeente zette de actuele cijfers bijeen in een quick scan.
Gebiedsambtenaar Jeanne Wissink is tevreden over de belangstelling in Hengelo. "We hebben geweldig veel mensen aan de tafels gehad. die vertelden wat zij van hun leefomgeving en hun leefomstandigheden vonden. Het was erg gezellig, maar vooral kregen wij zowel kritische opmerkingen als goede ideeën. Alles zal aankomende tijd worden geëvalueerd."
In Vorden kwamen vooral nieuwe inwoners vertellen dat zij met veel plezier woonden. In Hengelo kwam daarnaast kritiek over de motoren in de straten en de belasting op het milieu van de vuilophaaldiensten. Ook zien inwoners graag dat er wat moois gemaakt wordt van het voormalige gemeentehuis. "Dit moet behouden worden voor Hengelo. Alle historie van Hengelo zou in dit gebouw verzameld moeten worden: de Marktvereniging, Hamove, de oudheidkundige vereniging en het toeristisch platform. Misschien is er nog wel een partij die hier voor koffie en broodjes wil zorgen. Dit is toch een ideaal punt voor een terras en waar de mensen kunnen starten met een fietsroute", laat Anton van Ingen weten.
Burgemeester Marianne Besselink vertelde dat er heel bewust is gekozen om de De Boer Op gesprekken compact in een week te doen, zodat het helder is, dat zij met dit onderwerp bezig zijn. "Er zijn hele ongedwongen, leuke gesprekken gevoerd. Het wordt volgens mij goed gewaardeerd dat we De Boer Op zijn gegaan. Heel veel mensen vertellen dingen, die schrijven we op. Daarnaast krijgt je toch op de kaartjes onderwerpen die je anders niet had gehad. Een meneer zei: 'Ach, je hebt best weleens wat, maar daar ga je niet voor naar het gemeentehuis. Als je hier staat, loop je even langs.' De onderwerpen waren heel breed: veel over woningbouw, starterswoningen, zorg, maar ook landbouw en onderwijs."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant