Arno Spekschoor veegt onder het toeziend oog van Frans Geurtsen de tegel van de voormalige muziektent schoon. Foto: Willy Hermans
Arno Spekschoor veegt onder het toeziend oog van Frans Geurtsen de tegel van de voormalige muziektent schoon. Foto: Willy Hermans

Fototegels leiden tot wandelroute

Algemeen

HENGELO - Wethouder Arno Spekschoor voerde vrijdag 16 juni de officiële openingshandeling uit van de Tegelroute Hengelo Gld. In de stijl van Aornt Peppelenkamp, hoofdpersoon in de verhalen van Herman van Velzen, veegde hij met een bezem tegel nr. 11 schoon. Daarop stond een foto afgebeeld van de muziekkoepel die van 1925 tot 1961 het straatbeeld van Hengelo sierde. Het is de laatste van de elf tegels die langs de nieuwe wandelroute door Hengelo leiden.

Door Willy Hermans

De unieke tegelroute is een initiatief van de Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gld dat voor de officiële opening tal van gasten had uitgenodigd. secretaris Gert Wenneke vertelde dat het allemaal was begonnen met een foutief geadresseerde mail in 2014. Een bericht over fototegels in de 'stoepe' aan oudheidkundige verenigingen in Overijsel kwam per ongeluk terecht in zijn mailbox, maar hij voerde het direct op als agendapunt. Ruim drie jaar later is de fototegelroute een feit, waarmee Hengelo een leuke publiekstrekker rijker is. Met de folder 'Wandel door het heden en verleden van Hengelo' in de hand kunnen wandelaars op de fototegels bekijken wat er in het verleden gesloopt is.
Voorzitter Frans Geurtsen betreurde het dat er veel blikvangers zijn verdwenen. "Er is teveel gesloopt zonder enig historisch besef. Gelukkig brengen we met de fototegels een stukje historie terug". Zo komt de wandelaar op de plekken waar ooit de zuivelfabriek, het tramstation, de coöperatie en Concordia stonden.

Geurtsen bedankte Architectenbureau Woudstra voor het ontwerp en uitvoering van de tegels, de Ideefabriek en gemeente Bronckhorst voor hun financiële bijdrage, Wim Luimes, Maria Visser en Willy Hermans voor de geleverde foto's, Ab Meenink en Jeroen Martens van Inline Design voor de vormgeving van de folder, Jan Menkveld voor het leggen van de tegels, en Jan Jansen van het Toeristisch Platform Hengelo-Keijenborg en Heleen Faber van de Stichting Achterhoek Toerisme voor de samenwerking die tot de wandelroute met folder resulteerde.

Arno Spekschoor op zijn beurt bedankte namens de gemeente Bronckhorst de Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gld voor dit prachtige initiatief. Hierna mocht hij voor de deur van Hotel Langeler onder het toeziend oog van alle aanwezigen de openingshandeling verrichten door de tegel van de muziekkoepel schoon te vegen. Onder leiding van Frans Geurtsen trok het gezelschap langs vier van de elf tegels. Bij elke tegel vertelde hij een verhaal of anekdote. Zoals die van café De Zon op de hoek van de Banninkstraat/Raadhuisstraat: Een bekende kroegloper was op bezoek bij de dokter geweest. In de werkplaats van fietsenmaker Harmsen & Geurtsen werd hem gevraagd hoe het hem was vergaan. "Het is niet zo best met mien", was het antwoord. "Ik mos maor völle in De Zon gaon zitten".

De folder is voor 2 euro verkrijgbaar bij het VVV-agentschap in de Albert Heijn-vestiging aan de Raadhuisstraat. Begin- en eindpunt van de route bij de TOP, Bleekstraat 3.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant