Het is al de tweede dag dat Boris Bosch meedoet aan de workshop vers hout. Foto: Meike Wesselink
Het is al de tweede dag dat Boris Bosch meedoet aan de workshop vers hout. Foto: Meike Wesselink

Do it Yourself blijft gouden formule Mañana Mañana

Algemeen

Vorden - Het was echt niet alleen maar relaxen op Mañana Mañana, het meest relaxte festival van Nederland. Onder de tentdoeken van ambachtscollectief The Green Circle werd keihard gewerkt. En waarom? Omdat dat leuk is.

Door Meike Wesselink

Aleid Koskamp was vastbesloten dit jaar het festivalterrein te verlaten met een handgesmede kachelpook. "Had ik vorig jaar al willen doen, maar toen was het te druk. Dit jaar stond ik vooraan in de rij." Aleid bekijkt haar smeedwerk nog eens nauwkeurig en kan niet anders dan concluderen dat ze apetrots is op het resultaat. In een goed uur tijd heeft ze verschillende smeedtechnieken geleerd en daarmee haar eigen unieke gereedschap geschapen. De metalen staaf die ze zelf heeft geplet en halverwege een speelse draai heeft gegeven, heeft ze met een messing borstel bewerkt tot er een gouden glans tevoorschijn komt. Nog even poetst ze het zwart van de nog warme pook en betaalt dan het tevoren afgesproken bedrag aan festivalmunten.

De geur van vuur en smeedwerk, leer en wol geven je weer het gevoel dat je leeft. "Dat is precies het ambacht van nu", legt Daan de Leeuw van The Green Circle uit. "Werken met natuurlijke materialen. Niet meer om te kunnen overleven, maar om in je vrije tijd te doen, je weer even te kunnen verbinden met de natuur en met jezelf."

Verderop in de bossen van kasteel Vorden struint wildplukker Edwin Flores rond met zijn cursisten. Flores toont tijdens zijn workshop wildplukken wat je in je eigen omgeving kunt vinden aan plantaardig eetbaars. Bij het trekken van een soepje van brandnetel begínt het pas, want Flores laat bijvoorbeeld zien dat de bloempjes van de Vogelwikke niet alleen een helende werking hebben, maar vanwege kleur en smaak ook mooi zijn om in boter te verwerken. Anja Adema is een van de ruim vierhonderd deelnemers aan de workshop dit Manaña-weekend. Kennis over eetbare planten had ze al, maar Flores weet haar toch aangenaam te verrassen. "Ik ben bijzondere dingen te weten gekomen. De zaadjes van het klein springzaad, familie van de springbalsemien, schijnen bijvoorbeeld heel lekker te zijn in salades. Culinair gezien ging de workshop echt wel een stukje verder dan de standaard weetjes. Erg leuk ook om zo rond het festivalterrein te wandelen."

Melvin en Lars laten de eetbare plantenwandeling aan zich voorbij gaan. De heren, beide werkzaam op het festival binnen team sfeerbeheer, hebben een paar uurtjes vrij en besluiten een duik te nemen in één van de hout-gestookte hot tubs. Aan hun rode blosjes te zien, is de temperatuur in de tub behoorlijk gestegen. "Ja, voel maar. Er wordt hier trouwens erg goed voor ons gezorgd", laat Melvin weten. "We hoeven er niet eens uit om een biertje te halen. Je steekt gewoon je hand op, ideaal."

Terug naar Daan de Leeuw die zelf een workshop vers hout geeft en heen en weer rent om zijn cursisten te hulp te schieten. Een koppeltje werkt liefdevol samen aan een krukje op berken pootjes, maar het zijn toch vooral pollepels die na noeste arbeid uit de blokken vers hout tevoorschijn komen. Voor Boris is het al de tweede dag dat hij aan zijn pollepel werkt. Met een bankschroef zet hij de lepel vast om hem nog een stukje verder uit te kunnen beitelen. Terwijl zijn vader hem vastlegt op camera, werkt Boris geconcentreerd aan de finishing touch. "Ik ga hem straks echt wel gebruiken", zegt hij breed glimlachend.

Misschien doelt Boris op de oersoep die verderop staat te pruttelen boven het vuur. Met een lekker grof stuk brood erbij wordt deze geserveerd in stoere handgemaakte houten kommen. Maar voor wie ook dit jaar zijn maaltje zelf bij elkaar wilde scharrelen, kon  weer ouderwets op forel vissen. Dit jaar nog nét iets meer op stand; in den kasteelvijver.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant