Dennis Leidelmeijer (l.), Rob IJzereef en Joeri Mars (in de zeepkist) vormen het team The Racing Vuilakken. Foto: Luuk Stam
Dennis Leidelmeijer (l.), Rob IJzereef en Joeri Mars (in de zeepkist) vormen het team The Racing Vuilakken. Foto: Luuk Stam

Hengeloër gaat in kliko de Cauberg af

Algemeen

HENGELO – Het team van drie Hengelose vrienden hoort bij de zeventig teams die zijn uitverkoren om op 19 augustus mee te doen aan de Red Bull Zeepkistenrace in Valkenburg.

Door Luuk Stam

Al jaren speelden ze met het idee, maar nooit kwam het er echt van. Totdat Rob IJzereef (30) na een operatie thuis kwam te zitten en Joeri Mars (30) op ziekenbezoek kwam. Toen op televisie een reclame van Nederlands meest bekende zeepkistenrace langskwam, begon het balletje te rollen. Dennis Leidelmeijer (31) kreeg de vraag om zich bij de twee te voegen. "En omdat ik thuiszat, had ik de tijd om me er verder in te verdiepen", vertelt IJzereef.

Dat was nodig, want deelnemen aan de populaire zeepkistenrace in Valkenburg gaat niet zomaar. Wie mee wil doen, moet niet alleen een technisch goed ontwerp insturen, maar ook opvallen tussen alle andere inzendingen. De drie Hengelose vrienden bedachten daarom om zichzelf te presenteren als The Racing Vuilakken. "Op de eerste avond dat we bij elkaar kwamen, hebben we via Marktplaats direct twee kliko's gekocht", vertelt IJzereef.

Ter promotie maakten de drie een ludiek filmpje dat op Facebook inmiddels al duizenden keren is bekeken. Ook stuurden ze een schaalmodel van hun ontwerp mee. Het leidde ertoe dat de mannen onlangs het bericht kregen dat The Racing Vuilakken en de bijbehorende kliko-zeepkist in augustus op de startlijst staan. Uit 191 inzendingen koos de organisatie 70 teams die komende zomer daadwerkelijk op de Cauberg zullen verschijnen.

De uitverkiezing betekent dat de drie Hengeloërs nog wel even met hun zeepkist aan de slag moeten. "Wat we nu hebben, is alleen nog maar een prototype", legt IJzereef uit. Zo moet er nog een stuur in de kliko komen en moet het geheel straks op minstens twee wielen kunnen remmen. Naast de overlegtafel staat al een klein crossfietsje klaar. Het stuur van deze fiets is straks wellicht het stuur van de zeepkist.

Daarnaast willen The Racing Vuilakken bekendheid verwerven via sociale media als Facebook en Instagram. De jury kijkt straks in Valkenburg namelijk niet alleen naar de snelheid, maar ook naar creativiteit en entertainment. Zo kunnen mensen via de website van de Red Bull Zeepkistenrace nu al stemmen op de verschillende teams.

Op 19 augustus mogen de teams één keer afdalen. Wie er in de Hengelose zeepkist gaat zitten, is nog niet helemaal duidelijk. Het feit dat veel zeepkisten in de afdaling van de Cauberg snelheden van rond de zestig kilometer per uur halen, schrikt deze mannen niet af. Joeri Mars is op papier de chauffeur, maar ook Dennis Leidelmeijer zou de afdaling graag maken. "Misschien moeten we er een lootje voor trekken", stelt Mars voor.

De drie Hengelose vrienden melden zich al op 18 augustus in Valkenburg voor de technische keuring. De camping is al geboekt en er gaan supporters mee. Gezellig zal het dan ook ongetwijfeld worden, maar de prestatie van The Racing Vuilakken staat voorop. "We willen zeker de finish halen", zegt Mars. "Het wordt wel een serieuze poging", voegt IJzereef toe. "Eerst is meedoen het belangrijkst, maar nu het zover is, wil je er ook echt staan."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant