Voordat zij die ondertekenen, lezen de nieuwkomers in Bronckhorst om de beurt een gedeelte uit de Participatieverklaring voor. Samir Haddad (met stropdas) is als volgende aan de beurt. Foto: Eric Klop
Voordat zij die ondertekenen, lezen de nieuwkomers in Bronckhorst om de beurt een gedeelte uit de Participatieverklaring voor. Samir Haddad (met stropdas) is als volgende aan de beurt. Foto: Eric Klop

Feestelijke afsluiting van 'uniek' inburgeringstraject

Algemeen

Welkom in Bronckhorst

Door Eric Klop

ZELHEM – In Zelhem sloten de eerste twaalf deelnemers aan het inburgeringstraject 'Bronckhorst heet welkom!' woensdag 24 mei hun zes maanden durende programma af. De feestelijke bijeenkomst ging gepaard met het gezamenlijk voorlezen en ondertekenen van de landelijke Participatieverklaring. Hiermee geven statushouders officieel aan dat zij de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving kennen en respecteren.

Plaats van handeling is het erf bij een voormalig vakantiehuisje in het buitengebied van Zelhem. Daar hebben de uit Syrië gevluchte Mohammed en Safaa met hun vijf kinderen een vaste woonplek gevonden. Samen met de andere deelnemers aan het inburgeringstraject bieden zij vrijwilligers en andere betrokkenen een vrolijke ambiance, waarin muziek, lekkere hapjes en spelletjes voor de kinderen niet ontbreken.

Gemeentelijk beleidsadviseur Marc Boscha heeft het traject bedacht. Een half jaar lang, acht dagdelen per week, maakten de aan Bronckhorst toegewezen statushouders kennis met de Nederlandse taal, gebruiken en ook de arbeidsmarkt. 'Saai' rond de tafel was er veelal niet bij. Zo werd het taalonderwijs gecombineerd met bewegingsactiviteiten en maakten de nieuwe inwoners aan de hand van een toer langs instellingen en verenigingen kennis met het sport- en culturele aanbod in de gemeente. Bovendien gingen de deelnemers op excursie naar onder andere het Nederlands Openluchtmuseum en de Tweede Kamer. "Zij kregen een heel intensief programma voorgeschoteld", aldus Boscha. "Waarmee het landelijk uniek is. Of de primeur in Bronckhorst een vervolg krijgt? Dat hangt af van de instroom van statushouders. Die is op dit moment erg laag."

Taaldocent Roos Seleky roemt de homogeniteit van de groep. "Uiteraard was er verschil in niveau. Maar alle twaalf deelnemers zouden zich nu op de werkvloer verstaanbaar kunnen maken. Daarmee zijn we er echter niet. Er wordt aan gewerkt om deelnemers naar een dusdanige taalvaardigheid te leiden, dat zij in staat zijn eventueel een MBO-opleiding te volgen." Ook Esther ter Beek is enthousiast. Zij begeleidde de statushouders in het onderdeel dat hen kennis liet maken met gebruiken en omgangsvormen. En helpt hen een handje bij het in goede banen leiden van het afsluitende feestje. Zodat de eveneens aanwezige burgemeester Marianne Besselink op tijd met haar speech begint: "Er is veel van jullie gevraagd. Want als je met elkaar samenleeft, is het ontzettend belangrijk om met elkaar te communiceren. Jullie verklaren verder: 'Ik wil bij Nederland horen'. Met alle normen en waarden die daar deel van uitmaken. Hier staat dan ook een supertrotse burgemeester!"

Gereed voor een nieuwe toekomst. Zoals Samir Haddad, in zijn vaderland Syrië werkzaam bij de douane. Hij glundert. "Dit is fijn. Ben hier tevreden. Maar als in Syrië de vrede ooit terugkeert, gaan we terug." Even later spreekt hij mede namens de andere nieuwkomers de feestgangers toe. "Geweldig dat jullie allemaal zijn gekomen. Door jullie hulp voelen wij ons in Nederland meer thuis." Dan wijst hij op de volle tafels: "Er is voor iedereen voldoende lekker eten en drinken." Iedereen voelt zich welkom.                        

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant