Henk Wullink (links) en Richard Jansen. Foto: Luuk Stam
Henk Wullink (links) en Richard Jansen. Foto: Luuk Stam

Achterhoekse Klavertje 4-daagse gaat van start

Algemeen

HENGELO - Voor de derde keer vindt op donderdag 8 tot en met zondag 11 juni de Klavertje 4-daagse plaats. Steeds liggen start en finish en Hengelo. Ook één dag deelnemen is mogelijk.

Door Luuk Stam

Henk Wullink heeft er weer heel wat werk ingestoken. De fietsliefhebber die tegenwoordig in de Wittebrink bij Zelhem woont, is de drijvende kracht achter de Achterhoekse Klavertje 4-daagse. Die was er in 2015 voor het eerst en is nu toe aan de derde editie. Eetcafé Jansen & Jansen in Hengelo vormt vier dagen lang het epicentrum. Van hieruit kunnen de fietsers dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur van start gaan.

Voor de eerste drie dagen zette de organisator routes uit van 50 kilometer, die eventueel zijn in te korten tot 30 kilometer. Op zondag – de slotdag – bedraagt de langste afstand 45 kilometer. De routes lopen veelal door de buitengebieden. Verdeeld over de vier dagen hebben de fietsers de mogelijkheid om tien opengestelde bedrijven te bezoeken. Ook zijn er in Hengelo dagelijks muzikale activiteiten.

Op de eerste drie dagen doen de fietsers op hun route een stad aan en hebben zij de mogelijkheid om deze stad te bezoeken. Na Doetinchem (met een bezoek aan stadion De Vijverberg) op donderdag, Doesburg (met een bezoek aan streekmuseum de Roode Tooren) op vrijdag en Zutphen op zaterdag leidt de slotdag de deelnemers naar natuurgebied het Grote Veld bij Lochem.

Een groep van ongeveer vijftig vrijwilligers ondersteunt de Achterhoekse Klavertje 4-daagse. De vrijwilligers bemannen onder andere de stempelposten. Ook controleren zij de route. "We maken gebruik van de fietsknooppunten", vertelt Henk Wullink. "We hebben het al meegemaakt dat door grasgroei zo'n bordje helemaal niet te zien is. Vooraf gaan we daarom alles na."

Vorig jaar waren er over de vier dagen een kleine 300 deelnemers. Zo'n 200 daarvan fietsten elke dag mee. Het grootste deel komt uit de Achterhoek, maar zeker een derde deel komt van elders. "Dat is echt van Amsterdam tot Groningen", zegt Wullink. "Die mensen zijn altijd vol lof. Ze houden van de gemoedelijkheid en de gastvrijheid hier. En het is niet massaal."

Volgens Wullink draagt deze fietsvierdaagse dan ook bij aan de promotie van de Achterhoek. "Dit soort evenementen is daarvoor uitermate belangrijk", stelt hij. "Er is wat dat betreft nog heel veel te winnen. Mensen komen hier op plekken waar ze nog nooit zijn geweest en ze vinden het prachtig. Het hoeft nog niet eens voor de fietsvierdaagse te zijn, maar deze mensen komen zeker terug."

Deelnemen aan de fietsvierdaagse kost 15 euro. Dagdeelnemers betalen 5 euro. De organisatie wil graag benadrukken dat ook die laatste groep meer dan welkom is. "Mensen denken weleens dat ze alle vier dagen mee moeten fietsen", merkte Wullink in de voorbije jaren. "Maar dat is echt niet zo. Er zijn ook mensen die geen vier, maar één, twee of drie dagen willen fietsen. Alles is mogelijk."


www.ak4d.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant