Marieke Spee, Sabine Eijkholt, Ralf van der Pas en Coen Ouwerkerk aan het werk bij de kerk in Baak. Foto: Alice Rouwhorst
Marieke Spee, Sabine Eijkholt, Ralf van der Pas en Coen Ouwerkerk aan het werk bij de kerk in Baak. Foto: Alice Rouwhorst

Het verhaal van de veranderende Achterhoek

Algemeen

BAAK – Maatschappelijke en demografische ontwikkelingen zorgen voor veranderingen in de stad en op het platteland. Ook in de Achterhoek is dit merkbaar, met name in de kleine kernen. Daar neemt het aantal jeugdige inwoners af, de middenstand staat onder druk, verschillende diensten verdwijnen en de kerkbanken zijn leger en leger.

Door Alice Rouwhorst

Wat doen deze veranderingen met de bevolking die in deze dorpen wonen? Hoe gaan ze ermee om? Zeker de ouderen die hun hele leven in eenzelfde dorp wonen en daarin heel andere tijden hebben meegemaakt. Documentairemakers Marieke Spee en Sabine Eijkholt liepen al lang met deze vragen rond. De komende tijd proberen ze antwoorden te vinden.

Ze kennen elkaar van hun werk bij Omroep Gelderland waar beiden vele jaren gewerkt hebben en onder andere geschiedenis documentaires gemaakt hebben. Daar ligt voor beiden hun passie; niet het snelle, vluchtige nieuws pakt hen, maar de (geschiedenis) verhalen achter het nieuws. Inmiddels werken ze allebei al geruime tijd als zelfstandig documentairemaker en hebben elkaar in dit project weer gevonden.

"We hebben samen eerst veel research gedaan; congressen bezocht, met veel mensen gesproken, voordat we een plan geschreven hebben. Samen met Omroep Gelderland, die ons ondersteunt, hebben we dit plan vorig jaar juni ingediend bij het Mediafonds. Het is goedgekeurd en sindsdien kunnen we serieus aan de slag", begint Marieke Spee te vertellen. Ze werken samen met cameraman Coen Ouwerkerk en geluidsman Ralf van der Pas. Voor deze documentaire vormen ze een vast team.

Gegrepen door Baak
Via de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) zijn Spee en Eijkholt op de hoogte gebracht van verschillende issues in verschillende plaatsen. "We zijn in Beltrum, Mariënvelde, Winterswijk en Baak geweest. Dit laatste dorp had ons vanaf het begin in de greep. Zo'n enorme kerk met maar een klein aantal zeer betrokken bezoekers. Die de kerk misschien zien verdwijnen en veranderen in een dorpshuis. Gevoelsmatig willen ze het liefst dat alles bij het oude blijft, maar verstandelijk weten ze dat de kerk in de huidige vorm nauwelijks of geen toekomst heeft. Ze maken zich begrijpelijk zorgen over de nabije toekomst, omdat de kerk hen aan het hart gaat. Deze ontwikkeling is heel actueel in dit dorp. Daar concentreren we ons op, omdat het nú gebeurt".

Ontwikkelingen bepalen agenda
Inmiddels hebben ze vier draaidagen gehad. De eerste twee hadden betrekking op de kerk en het dorpshuis. De bijeenkomst van Baaks Belang waarin de Baakse bevolking werd bijgepraat over de stand van zaken omtrent het te vormen dorpshuis 'Martinushuus' en een week later de bijeenkomst van de geloofsgemeenschap Baak waar de onttrekking van het liturgische deel van de kerk aan de eredienst het belangrijkste agendapunt was. Verder waren ze aanwezig bij het ontsteken van het paasvuur en tijdens de jaarlijkse pleinmarkt, waarvan de opbrengst voor de kerk is. Tijdens deze dag hebben ze een paar zeer betrokken vrijwilligers gevolgd.

Spee en Eijkholt kunnen niet onbeperkt filmen, omdat ze dan al gauw door het budget heen zijn. Ze moeten de draaidagen zorgvuldig kiezen. "We zijn nu wat verder in het traject en weten wie sleutelfiguren zijn die we kunnen volgen", vertelt Eijkholt verder.

"Maar een echt omlijnd plan hebben we natuurlijk niet, omdat we niet weten welke kant het opgaat. We weten nu nog niet wat het volgende is wat we gaan filmen. De ontwikkelingen bepalen grotendeels onze agenda. Gelukkig hebben we geen opgelegde deadline. We staan nog maar aan het begin. Een jaar lang beeldmateriaal verzamelen is voor zo'n documentaire zeker niet ongewoon. Als we vinden dat we genoeg hebben voor een verhaal, dan begint het bekijken ervan , het monteren… Omroep Gelderland, die door ons te ondersteunen recht op uitzending heeft, gaat het dan inplannen... Het duurt dus nog wel even voordat het verhaal van de veranderende Achterhoek, de veranderingen in het dorp Baak in de huiskamer te zien is".

Marieke Spee, Sabine Eijkholt, Ralf van der Pas en Coen Ouwerkerk aan het werk bij de kerk in Baak. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant