Jonge Keijenborgse voetballiefhebbers maken na afloop van de wedstrijd een selfie met ‘Mister Ajax’ Sjaak Swart (78). Foto: Achterhoekfoto.nl/John Mokkink
Jonge Keijenborgse voetballiefhebbers maken na afloop van de wedstrijd een selfie met ‘Mister Ajax’ Sjaak Swart (78). Foto: Achterhoekfoto.nl/John Mokkink

Keijenborg geniet van 'Sjakie' en zijn Ajax

Algemeen

KEIJENBORG - 3-5 werd het, maar die uitslag was maar bijzaak. Keijenburgse Boys en Lucky Ajax maakten er op zaterdag 20 mei samen een heerlijke voetbalmiddag van.

Door Luuk Stam

Zijn fysiek houdt zijn voetbalverstand niet meer bij, maar zijn aanwezigheid op het veld ontgaat niemand. Hij coacht, hij wijst en hij bepaalt. Een uur lang. Dan zoekt Sjaak Swart de dug-out op. De wedstrijd duurt twee keer 35 minuten, maar voor de 78-jarige Mister Ajax is het voor deze zaterdagmiddag mooi geweest. Wat voetbal betreft althans, want pas heel veel foto's en handtekeningen later verlaat de Amsterdammer het Keijenborgse sportpark.

Met zijn Lucky Ajax speelt Swart onder het toeziend oog van zo'n 900 toeschouwers een jubileumwedstrijd tegen Keijenburgse Boys, de vereniging die in juli honderd jaar bestaat. De liefkozend 'Sjakie' genoemde oud-voetballer is de grote publiekstrekker. Naast de man die met Ajax begin jaren zeventig drie keer de Europacup 1 won, zijn onder anderen Simon Tahamata, Kiki Musampa, Glenn Helder, Rob Witsche en de Griekse spits Angelos Charisteas naar Keijenborg gekomen.

Wie denkt dat het er in wedstrijden van deze oud-voetballers gezapig aan toegaat, heeft het mis. Vooral Sjaak Swart en Simon Tahamata blijken nog altijd bloedfanatiek en vertellen elkaar af en toe flink de waarheid. Ook als Ajax-keeper Stephan Veenboer zich verslikt in de snelheid van de doorjagende spits Thom Berendsen komt dat hem op een uitbrander van Swart te staan. "Als je niet meer fanatiek bent, dan moet je stoppen met voetballen", zo stelt de 78-jarige Amsterdammer na afloop.

Dan heeft hij er al wel een flinke signeer- en poseersessie opzitten. Direct na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bas Nijhuis stort de plaatselijke jeugd zich op Mister Ajax. Pas na een half uur slaagt hij erin om het veld te verlaten en kleedkamer 1 te bereiken. Ook bij de kleedkamerdeur drommen de jeugdige voetballiefhebbers samen voor die ene felbegeerde handtekening of een selfie met één van de oud-voetballers. Als de spelers na lang wachten eindelijk gladgestreken naar buiten komen, vliegen de verzoekjes hen direct weer om de oren.

Swart slaat geen verzoek af. Hij geniet dan ook van een middag als deze. "Het is mooi om hier te spelen", vindt de man die met Lucky Ajax jaarlijks zo'n vijftien van dit soort wedstrijden afwerkt. "Zolang ik de bal nog weg kan krijgen, ga ik door. Het lopen wordt zwaar, maar met slimmigheid komen we nog een heel eind." Dat laatste merkte ook Thom Berendsen. "Ik had niet verwacht dat ze nog steeds zo goed kunnen voetballen", zegt de spits die Keijenburgse Boys na dit seizoen verruilt voor Longa '30 uit Lichtenvoorde.

De vertrekkende topscorer slaagt er tegen Lucky Ajax niet in om het net te vinden. De Keijenborgse doelpunten komen op naam van Giel Goossens, Cas Goossens en Marijn Besselink. De Amsterdammers weten vijf keer te scoren en zo het niveauverschil uit te drukken. "Elke lange bal komt bij hen gewoon aan", analyseert middenvelder Cas Goossens. "Het zijn ook veel verschillende spelers. Sjaak Swart loopt niet zoveel meer, maar ik stond bij Kiki Musampa. Die is nog maar kort geleden gestopt en nog aardig fit."

Of Sjaak Swart op het veld nog Keijenborgs talent heeft ontdekt? "De rechtsbuiten (Bjorn Hiddink, red.) gaf een paar echt goede voorzetten", kijkt Mister Ajax terug. "In de loop, dat zie je nog maar weinig." Ook het talent van de 18-jarige Cas Goossens is hem niet ontgaan. Al tijdens de wedstrijd hebben Swart en de jonge Keijenborger een onderonsje. "Hij vroeg hoe oud ik was", vertelt Goossens, die genoot van deze wedstrijd. "Echt een heel mooie ervaring. Dit pakken ze ons niet meer af."


Voor meer foto's, zie achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant