De mannen van de bouwploeg kunnen alles maken: torens, plaggen hutten, waterput. Foto: PR
De mannen van de bouwploeg kunnen alles maken: torens, plaggen hutten, waterput. Foto: PR

Aan alle details wordt gedacht: de voorbereidingen voor een openluchtspel

Algemeen

BAAK – Het duurde eerst nog maanden, toen werden het weken en nu zijn het nog maar een aantal dagen voordat de generale repetitie een feit is. Bijna alle vrije uren gaan zitten in teksten nog beter uit het hoofd leren, het samenspel oefenen, de laatste kledingstukken en rekwisieten verzamelen en in het decor de puntjes op de 'i' zetten.

Door Alice Rouwhorst

Op vrijdag 26 mei begint de reeks van vijf openluchtspel-voorstellingen aan de Schooldijk 6 in Baak. Deze speciale jubileumeditie, het is het tiende openluchtspel, is gekozen voor een compleet ander verhaal dan de voorgaande jaren. De keus is gevallen op 'Hasse', naar een boek van Thea Beckman uitgegeven door Lemniscaat in 1983.
Wat gaat vooraf aan de première van een dergelijk openluchtspel? Aan het woord is Marry Potjes, één van de bestuursleden van het Openluchtspel Baak en (mede)verantwoordelijk voor de PR, kleding en rekwisieten.
"Het openluchtspel is een driejaarlijks gebeuren, waaraan ongeveer 120 vrijwilligers meewerken in de leeftijd van acht tot tachtig! Heel veel mensen uit Baak, maar ook uit de omgeving. We hebben een bestuur, spelersgroep, een bouwploeg, een kledingcommissie, mensen voor de PR, catering, grime en techniek.
Na de laatste voorstelling evalueren we alles en dan is er even relatieve rust. Relatief, want we kijken altijd rond of een interessant stuk elders wordt gespeeld. Dit jaar wilden we als bestuur iets speciaals. Iets anders dan anders, omdat het een jubileumeditie is. Ook de spelersgroep gaf aan toe te zijn aan iets anders na het spelen van een paar boerenstukken. Veel moderne stukken vinden we vaak te oppervlakkig. Wij streven er naar dat de lach en de traan vertegenwoordigd zijn. Het hoeft niet persé in het dialect te zijn en in Baak af te spelen, maar voor de 'couleur locale' is dat wel meegenomen. Het verhaal van Hasse heeft dit allemaal in zich.
Eén van de regisseurs, zag zelfs nog méér in het verhaal van Hasse dan het oorspronkelijke; meer personages, meer spektakel. Met goedkeuring van de schrijver van het oorspronkelijke script is de schrijversgroep begonnen met het herschrijven van het verhaal in januari 2016. Bladzijde voor bladzijde is het verhaal doorgenomen en aangepast, (kinder)rollen zijn toegevoegd en soms is de plaats van handeling veranderd of zijn situaties naar de locatie geschreven. Dit hele schrijfproces heeft een paar maanden in beslag genomen. Het script was grotendeels voor de zomervakantie van 2016 klaar.

Rolverdeling
De regie heeft een voorlopige rolverdeling in gedachten. Elke speler geeft aan wie hij geschikt vindt voor welke rol(len) en wat hijzelf graag zou willen spelen. De keus van de spelers kwam bijna helemaal overeen met de ideeën van de regisseurs. Voor de vaste spelersgroep, bestaande uit zo'n 25 mensen, begint dan het leren van de tekst. Voor rollen die overblijven worden mensen gezocht.

Alles moet kloppen
De bouwploeg is verantwoordelijk voor het bouwen van de decorstukken. Aan de hand van boeken, foto's en ander materiaal wordt goed gekeken hoe het in die tijd eruit zag. Want het moet wel kloppen. Leuk detail is dat voor de toren de ruïne van Baak model heeft gestaan. Materialen voor het decor worden hergebruikt van de vorige spelen, we krijgen spullen of ze worden aangeschaft. Deze bouwwerken moeten gereed zijn als we zonder tekstboek en meerdere scenes achter elkaar gaan oefenen. De mannen van de bouwploeg moeten in korte tijd een grote klus klaren. Ze werken hierbij nauw samen met de regie en met de familie Hebben op wiens erf het openluchtspel plaatsvindt. Omdat het verhaal zich in de Middeleeuwen afspeelt was de schuur als achtergronddecor niet geschikt. Samen met de familie is gezocht naar een alternatief op het terrein en mochten we ons speelveld verplaatsen. Hier zijn de nodige aanpassingen geweest: een boom en hek zijn verplaatst, een grondkabel is gelegd, het terrein is uitgevlakt voor de tribune. Vorig jaar november zijn al wilgentakken geplant, zodat het decor op de achtergrond dichter begroeid is. Tijdens de repetities oefenen we al met levende have, zoals een paard, hond en ezel. De eigenaars van de dieren zijn elke keer bereid om ze mee te nemen.
De kleding en rekwisieten moeten natuurlijk ook helemaal in orde zijn. Het is vaak een hele zoektocht om alles bij elkaar te hebben in de juiste maat. Een groot deel van de kleding van deze voorstelling wordt geleend. De rest wordt zelf gemaakt door een aantal handige dames met naald en draad. Het schoeisel uit de Middeleeuwen is ook niet zomaar voorhanden. Maar met veel creatieve oplossingen krijgen we het altijd voor elkaar. Achter de schermen helpen we de spelers met het aan- en omkleden. Een aantal spelers hebben een grimeercursus gevolgd, zodat we elkaar kunnen schminken.
Kort voor de voorstellingen moet de tribune opgebouwd, het licht en geluid geregeld worden en de verdere aankleding van het terrein zoals bewegwijzering, plek voor kassa en verkoop van drank en versnaperingen.
Ik kan dus wel stellen dat vóór de première aanvangt er door heel veel mensen heel hard gewerkt is. Het 'kost' veel vrije tijd, maar het is ook heel erg gezellig. Mensen van verschillende pluimage zetten samen de schouders eronder en maken iets heel moois!"

Kaarten zijn online te bestellen of te koop voor de voorstelling.


www.openluchtspelbaak.nl

Het grote speelveld voor openluchtspel 'Hasse'. Foto: PR
Voorbereidingen decor beginnen al in januari. Foto: PR
Regen of geen regen, alle scenes worden geoefend. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant