Tijdens de Nationale Molendag geeft molenaar Geert Buys uitleg. Foto: Liesbeth Spaansen
Tijdens de Nationale Molendag geeft molenaar Geert Buys uitleg. Foto: Liesbeth Spaansen

Van molendag naar dauwdraaien

Algemeen

STEENDEREN/BRONKHORST - Tijdens de Nationale Molendag, zaterdag 13 mei mochten de molenaars van de Bronkhorster Molen vele belangstellenden in de molen ontvangen en rondleiden. Wie deze bijzondere dag heeft gemist, kan donderdag 25 mei, Hemelvaartdag terecht tijdens het dauwdraaien, van 6.00 tot 18.00 uur.

De 45ste Nationale Molendag had als thema: 'Kom in de molen' en zette de gehele molen en de molenaar centraal. Met veel plezier kregen de dames, heren en kinderen een rondleiding over de verschillende zolders, de verdiepingen van de molen. Een aantal van hen mocht tot in de kap klimmen, waar de grote houten tandwielen zorgen dat de molen op de wind kan worden gezet. Het uitzicht is overigens ook prachtig.

De molenaars vertelden dat in vroeger jaren de zakken graan met paard en wagen in de molen werden gebracht, hoe nu de zakken graan naar boven worden gehesen door de luiken en over het malen van het graan. Er was belangstelling voor wandelingen rond de molen en kinderen konden een kleurplaat uitzoeken en een boekje met kleurkaarten meenemen.

Dauwdraaien
Dauwtrappen op Hemelvaartsdag is al een lang bestaande traditie. 's Morgens in het donker opstaan en dan bij het begin van de dageraad naar het gewenste doel fietsen. Voor enkele molenaars van de Bronkhorster Molen is Hemelvaartsdag en dauwtrappen ook dit jaar weer aanleiding om te gaan dauwdraaien met de molen. Op Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei vanaf circa 6.00 uur zal de molen in werking worden gezet en deze zal dan bij voldoende wind doordraaien op tot omstreeks 18.00 uur.

De bezoeker van de molen die tijdens deze draaiuren donateur van de Stichting wordt, krijgt een gratis kop koffie en een vers gebakken pannenkoek. Nu maar hopen op voldoende wind en mooi weer. De Bronkhorster Molen staat aan de Spaensweertweg 1, Steenderen.


www.bronkhorstermolen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant