Groepsfoto van 'de beste tien van Hengelo'. Foto: Lisette Hummelink
Groepsfoto van 'de beste tien van Hengelo'. Foto: Lisette Hummelink Foto: Lisette Hummelink

Plus Eland verkiest 'de beste tien van Hengelo'

Algemeen

HENGELO - Twee meesters, een oppas-oma en heel wat vrijwilligers en zorgverleners. Ter ere van het tienjarig bestaan zette Plus Eland op vrijdag 12 mei 'de beste tien van Hengelo' in het zonnetje.

Door Luuk Stam

Wie is voor u de beste van Hengelo? Dat vroegen Hans en Petra Eland de afgelopen weken aan de klanten in hun supermarkt. De beste op welk gebied? Dat mochten die klanten zelf bepalen door in de winkel een stembriefje in te leveren. 86 nominaties kwamen er binnen. Daaruit koos het echtpaar Eland dat sinds 2007 de Hengelose supermarkt runt de tien in hun ogen meest bijzondere.

Die tien mensen – of eigenlijk elf, want één echtpaar – kregen de vraag zich op vrijdagmiddag 12 mei te melden in de supermarkt. De gelukkigen waren Mary Wolterink, Reint Hilderink, Suzanne Langehof, Sisca Heeling, Wilma Woerts, Jos Teunis, Diny Rondeel, Harry Vrogten, Willem Eelsing en Wim en zijn vrouw Janny Mulderij.

Voor hen allemaal is het deze vrijdagmiddag een grote verrassing. "Ik werd donderdag ineens gebeld", vertelt Diny Rondeel (74). "Ik wist niet waar het precies over ging." Rondeel zet zich in voor de Zonnebloem en voor de kerk, ze waakt bij terminale patiënten en ze is vrijwilliger bij De Bleijke. Reden voor Gerda Bruggink om haar vriendin te nomineren. "Die lintjes van de Koning zijn leuk, maar ze komen lang niet overal terecht waar ze horen", vindt Bruggink.
Diny Rondeel ontdekt pas bij aankomst in de supermarkt wat er precies aan de hand is en door wie en waarom ze is genomineerd. Wat ze er uiteindelijk van vindt? "Geweldig", zegt Rondeel. "Ik ben er wel door overvallen. Ik hoef niet zo op de voorgrond." Dat geldt voor veel van de uitverkorenen. "Diny is heel bescheiden", zegt Gerda Bruggink. "Ik was haast bang dat ze het niet leuk zou vinden, maar Diny verdient dit echt."

Onder het genot van een hapje en een sapje vieren de aanwezigen de verschillende onderscheidingen. De organisatoren van deze verkiezing zien het allemaal tevreden aan. "Dit is mooi om te doen", vindt Petra Eland. "Wat een warme reacties", vult haar man aan. "We hebben een feestje te vieren en een feestje vier je niet alleen. Dit vonden we een mooie manier om onze klanten hierbij te betrekken." Volgens Hans Eland past zo'n verkiezing dan ook goed bij een supermarkt. "We krijgen elke dag zo'n duizend mensen op visite en staan midden in de gemeenschap", zegt de supermarktondernemer. Zijn vrouw Petra vult aan: "Het sociale gebeuren is hier heel belangrijk. Je hoort veel verhalen in de winkel. Natuurlijk moet je service leveren, maar we willen ook tussen de mensen staan. Mensen moeten zich hier thuis voelen."

Tot het selecte gezelschap van 'de beste tien van Hengelo' behoren ook twee meesters. Dat zijn meester Jos Teunis van de Hengelose Piersonschool en meester Willem Eelsing van de Sint Bernardusschool uit Keijenborg. Die laatste is genomineerd door zijn groep 8. In het bijzonder door Naomi en Noa. "Mama had een stembriefje meegenomen", vertelt Naomi. "Noa was bij mij spelen en toen hebben we bedacht om de meester te nomineren. Hij geeft heel goed les en hij is heel grappig en aardig." De meester in kwestie ontvangt daarom deze middag de bloemen en de bijbehorende taart. Al is de persoonlijke blijk van waardering de meester het meest waard. Behalve Naomi en Noa zijn nog vier van zijn leerlingen meegekomen om de uitreiking bij te wonen. "Ik ben hier echt door geroerd", laat Willem Eelsing (60) weten. "Het komt helemaal vanuit de kinderen. Dit enthousiasme geeft je elke dag weer zin om naar school te gaan."

Ook 'allesdoener' Harry Vrogten (78) is uitverkoren. Hij is onder andere burenhulp, mantelzorger, chauffeur voor zijn kleinkinderen en vrijwilliger bij diverse evenementen. "Hij is altijd bereid te helpen", zegt kleinzoon Severin. "Hij vergeet zichzelf weleens", voegt schoondochter Anja toe. De hoofdpersoon wordt er bijna verlegen van. "Ik doe het met plezier", vertelt Harry Vrogten. "Deze waardering is geweldig. Zo blijkt maar weer dat je het niet voor niks doet."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant