De familie Halabi in de achtertuin van hun huis. Foto: Anne Pera
De familie Halabi in de achtertuin van hun huis. Foto: Anne Pera

'We hopen op veel bezoekers aan de Multi-Cultimarkt'

Algemeen

In gesprek met Syrisch gezin uit Zelhem

ZELHEM - "Sterker, we rekenen op veel inwoners uit de gemeente Bronckhorst, die een bezoekje komen brengen aan de multiculturele markt op zondag 7 mei aanstaande", aldus de Syrische familie Halabi uit Zelhem. De markt vindt op de eerste zondag in mei plaats bij Museum Smedekinck in Zelhem, onder de titel 'Thuis in de buurt'. Een heuse markt voor, door en met de inwoners van de gemeente Bronckhorst. De organisatie is in handen van Lionsclub Bronckhorst, daarbij ondersteund en gefaciliteerd door onder meer de gemeente Bronckhorst. Ook de burgemeester zal aanwezig zijn.

Ter voorbereiding op de markt sprak Lionslid Willem Kramer met de familie Halabi, die allerlei Syrische gerechtjes en lekkernijen zullen klaar maken voor de bezoekers van de markt.

Wie zijn zij?
Het gesprek vindt plaats in de gezellige woonkamer van het gezin Halabi in hun huis in Zelhem: vader, moeder en vier kinderen. Er wordt Syrische koffie geserveerd met bijpassende koekjes. Vader Jamil is enkele jaren geleden al via Dubai en Turkije naar Nederland gekomen. Hij kwam in een asielzoekerscentrum (AZC) in Musselkanaal in Groningen terecht. Destijds gevlucht uit hun woonplaats Damascus, de hoofdstad van Syrië. Hij was daar docent aan een Horeca-opleidingsinstituut en was manager van een restaurant. In de loop van 2016 werd het gezin herenigd en kwamen zijn vrouw Ruba en de vier kinderen naar Nederland. Als zogenaamde statushouders kregen zij een woning toegewezen in Zelhem, waar ze dolgelukkig mee zijn en met veel plezier wonen.

De Nederlandse taal
De oudste dochter, Youmna (21), voegt zich bij het gesprek met haar ouders, de andere drie zijn boven aan het huiswerk. Het gesprek gaat overigens merendeel in het Nederlands, soms nog wat Engels er tussendoor. Youmna wil graag farmacie gaan studeren aan de Utrechtse universiteit, om later wetenschappelijk onderzoeker te worden in een laboratorium. "Maar eerst het Nederlands goed leren, ik wil het zonder Syrisch accent kunnen spreken."

Dat geldt ook voor de andere gezinsleden, de jongste zoon (11) zit op de basisschool in Zelhem. Maar de anderen reizen drie dagen per week voor hun inburgerings- en taalstudie Nederlands per bus naar Deventer. "Nederlands leren is ons eerste belang", zo beweren zij heel stellig. Ook onderling is steeds meer het Nederlands de voertaal: "We kijken altijd 's avonds naar de Nederlandse TV, zoals het NOS achtuurjournaal en aan de avondmaaltijd spreken we zoveel mogelijk Nederlands met elkaar."

Familie in Syrië
Over hun familie in het door oorlog geteisterde Syrië maken ze zich wel zorgen, er wonen onder meer nog een oma en zusjes van het ouderpaar. De toestand wordt er alleen maar slechter op, maar gelukkig is er wel de mogelijkheid van af en toe telefonisch contact en skype-verbinding.

Thuis in de buurt
Het gezin Halabi voelt zich al aardig thuis in hun woonomgeving in Zelhem, de mensen zijn vriendelijk, maken makkelijk een praatje. Op de multiculturele markt op 7 mei bereiden ze zich nu al voor. Het gezin wil samen met de buren Syrische gerechten en hapjes gaan klaarmaken. "De Syrische keuken wordt gekenmerkt door veel groenten, veelal lamsvlees, dat op allerlei manieren wordt bereid en vaak met rijst. Maar in Nederland leren we ook de Hollandse pot eten, aardappels, maar ook stamppot en erwtensoep."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant