Jan en Ellen Hoogeveen verhuisden in augustus vorig jaar van Wassenaar naar Wichmond. Foto: Luuk Stam
Jan en Ellen Hoogeveen verhuisden in augustus vorig jaar van Wassenaar naar Wichmond. Foto: Luuk Stam

'Bronckhorst voelt als een warm bad'

Algemeen

Nieuwkomers in Bronckhorst zijn lovend over nieuwe woonomgeving en Achterhoekse gastvrijheid.

Door Luuk Stam

BRONCKHORST - In Wassenaar woonden ze in een rustige omgeving, pal naast het voormalige vliegveld Valkenburg. Dat beviel helemaal niet slecht. Totdat er plannen kwamen om op de vroegere vliegbasis niet minder dan vijfduizend huizen te bouwen. "Toen leek het ons goed om te gaan verhuizen", zegt Jan Hoogeveen (55). "Mijn vrouw werkt door heel het land en dus ik vroeg haar: 'Waar is het mooi? Dan gaan we daar naartoe.'"

Zijn vrouw Ellen (47) bleek gecharmeerd van de Achterhoek. Na een vakantie op de camping in de buurtschap Linde te hebben doorgebracht, was het gezin Hoogeveen – Jan, Ellen en twee zoons – overtuigd. Vorig jaar augustus betrokken ze een huis net buiten Wichmond. Op woensdag 19 april behoorden ze daarom tot de genodigden voor de druk bezochte kennismakingsavond voor nieuwe inwoners in het gemeentehuis van Bronckhorst.

"Het wonen hier bevalt bijzonder goed", vertelt Jan Hoogeveen. "Boven verwachting." Zo noemt hij de buren vriendelijk en behulpzaam en nam hij met zijn gezin eind augustus direct deel aan de feestweek in Wichmond. "We zijn echt met open armen ontvangen. Dat waren we niet meer gewend in het westen. Daar is alles de laatste jaren zo afstandelijk geworden. De gastvrijheid hier voelt als een warm bad. Wij dachten dat dit niet meer bestond."

Ook Marjo Koppelman (44) zegt in Bronckhorst zeer gastvrij te zijn ontvangen. Zij verhuisde vanuit Groenlo om in Hengelo samen te gaan wonen met haar vriend Michiel. "De buurt is hartstikke leuk", vertelt ze. "Toen ik hier kwam, hadden de buren slingers en ballonnen opgehangen." Omdat het werk van haar vriend in de toekomst wellicht een verhuizing vereist, is het onzeker hoelang het stel in Bronckhorst blijft. "Maar voorlopig zitten we hier goed."

Dat geldt ook voor Eseyas Debassy (25). Hij is één van vluchtelingen die in Bronckhorst een nieuw thuis hebben gevonden. Debassy woont sinds oktober vorig jaar in Toldijk. Hij komt uit Eritrea, een land in de hoorn van Afrika dat gebukt gaat onder een streng regime. Twee jaar geleden vluchtte hij naar Nederland. Ook zijn vrouw is Eritrea ontvlucht. Zij verblijft momenteel in buurland Soedan en hoopt binnenkort naar Nederland te komen.
Toldijker Cor Hoogland ondersteunt Debassy in het gemeentehuis. Hij woont een paar straten verderop, kwam met de Afrikaanse vluchteling in contact en steekt hem sindsdien geregeld de helpende hand toe. Zo doen ze samen de boodschappen, gaat hij met Debassy mee naar zijn afspraken bij de IND in Zwolle en maakt hij hem deze avond wegwijs in het gemeentehuis. "Anders loopt hij hier ook maar verdwaald rond."

De kennismakingsavond gaat volledig in het Nederlands en dus krijgen de ongeveer twintig aanwezigen van buitenlandse afkomst lang niet alles mee. Daarbij zijn de onderwerpen die aan de orde komen ook niet voor iedereen alledaags. "Zoiets als afvalscheiding, dat krijg je hem niet uitgelegd", zegt Hoogland. "Dat kennen ze in Eritrea niet." Toch is Debassy heel blij met zijn verblijf in Bronckhorst. Vooral dankzij buurman Cor. "Hij helpt mij heel goed."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant