Berna Lamers en Roy Wolbrink hopen op jong en oud bij eerste Beatmis.
Berna Lamers en Roy Wolbrink hopen op jong en oud bij eerste Beatmis.

Oude tijden herleven tijdens eerste Beatmis

Algemeen

BAAK – "Ik was direct enthousiast! En de locatieraad stemde ook unaniem voor toen ik hen over het idee van een beatmis vertelde. Dit soort initiatieven moet je omarmen, helemaal als ze van onderuit de geledingen komen".

Door Alice Rouwhorst

Dit was zomer vorig jaar. Inmiddels is het voorjaar 2017 en staat de beatmis voor de deur. Berna Lamers is nog druk met de laatste voorbereidingen en overlegt voor aanvang van het interview nog met Roy Wolbrink om de laatste puntjes op de 'i' te zetten. Hij had dit idee ergens opgepikt en gedeeld met zijn vader. Deze had het op zijn beurt weer met zijn buurvrouw, Berna Lamers, gedeeld. En zo kwam het balletje aan het rollen en is de beatmis op zaterdag 8 april om 20.00 uur een feit.

"Vroeger zaten de kerken vol, maar dat is al lang niet meer zo. In de Sint Martinuskerk is een vaste groep die de vieringen bijwoont. Kinderen uit de samenwerkende geloofsgemeenschappen doen de Eerste Heilige Communie, maar daarna zien we ze vaak niet meer in de kerk. Dat is toch jammer", vervolgt Berna. "Ik hoop dat we met deze speciale eucharistieviering jongeren aantrekken en aanspreken! In de zeventiger en tachtiger jaren hield de katholieke kerk vaak rond pasen en kerst familievieringen, waarbij het jongerenkoor zong. Ik kan me nog goed herinneren dat ik die diensten bezocht. Ik vond ze erg mooi. De achtste april gaan we iets vergelijkbaars doen".

Dienst in een modern jasje
Roy, die naast aangever van het initiatief verantwoordelijk is voor de PR, legt uit wat een beatmis is. "De beatmis is een fenomeen dat ontstaan is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw om de kerkelijke teruggang een halt toe te roepen. Een traditionele dienst werd gemoderniseerd door het spelen van popmuziek door een liveband of orkest in de kerk. In Baak zijn, zover ik weet, niet van dergelijke missen gehouden. Het waren, en zijn nog steeds, diensten waarbij door het kerkkoor traditionele, katholieke liederen werden gezongen. Een beatmis vindt dus voor het eerst in de St. Martinuskerk plaats".

Kerkkoor en band
Pastoor Scheve, die dit initiatief ook ter harte steunt, leidt deze dienst op palmzaterdag tijdens de start van de goede week. Hierbij zal hij net als andere jaren, de palmtakken wijden en het verhaal van de intocht voordragen. "Dat blijft dus allemaal hetzelfde. Alleen is de dienst inhoudelijk hier en daar wat aangepast, waardoor we hopen dat we jongeren aanspreken en (weer) enthousiast maken voor religie", legt Berna uit. Het kerkkoor uit Olburgen onder leiding van Jan Visser en de band Back to Basic (B2B) uit Steenderen (zang, gitaar, dwarsfluit en djembé) zullen de kerk de achtste april met oude en hedendaagse popmuziek vullen. Het repertoire bestaat uit nummers van Marco Borsato tot swingende gospelmuziek en alles wat daar tussenin zit. "Het is een leuke, spontane band. Ze brengen moderne muziek met een christelijk randje en ze kunnen ook nog eens goed zingen", zegt Berna enthousiast.

De inloop is vanaf 19.30 uur met koffie en thee, 20.00 uur is de aanvang van de Beatmis. Na afloop is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een hapje en drankje verzorgd door de Horeca Combinatie Baak.

"Het belooft een unieke ervaring te worden! We hopen op veel bezoekers. Iedereen is van harte welkom, zowel jong en oud, gelovig of niet gelovig, maar allemaal in voor een 'gezegende' gezellige avond", besluit Roy.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant